Runs bad

Tiny
WHITEBOY476
  • MEMBER
  • 1992 FORD F-150
  • V8
  • 2WD
  • AUTOMATIC
  • 95,000 MILES
My truck acts up from time to time. When it acts up I loose power, check engine light comes on, some times wont start and fuel pump keeps running. It has a 5.8L with dual tanks. I have pulled codes in the past, and replaced the O2 sensor, M.A.P sensor, fuel pump regulator, temp sensor, T.P.S sensor. When truck runs right it runs fine. When acts up Has no power. It does not always act up seems to have a mind of its on regardless of temperature or length of time between drive cycles.
Do you
have the same problem?
Yes
No
Sunday, June 15th, 2008 AT 3:32 PM

54 Replies

Tiny
MERLIN2021
  • EXPERT
Usually the intermittent like this is the ignition module, If a fuel pump keeps running replace the relay in the under hood power distribution center. You need to get an OBD-1 code reader to see what the computer sees wrong when it isn't running right

https://www.2carpros.com/articles/checking-a-service-engine-soon-or-check-engine-light-on-or-flashing

https://www.2carpros.com/articles/ford-lincoln-mercury-obd1-1995-and-earlier-diagnostic-trouble-code-definition-and-retrieval
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, June 15th, 2008 AT 3:51 PM
Tiny
TISHPPRD
  • MEMBER
  • 1992 FORD F-150
  • V8
  • 4WD
  • AUTOMATIC
  • 71,111 MILES
I got a 1992 f-150 we replaced the stock 302 motor which had a 154 firing order with a H.O 302 motor that has a 137 firing order now the truck runs rough idles real bad runs very rich and top speed is about 60 mph at 2800 rpm ive replace all the sensors on the motor can you please help me
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, January 8th, 2019 AT 6:03 PM (Merged)
Tiny
JACK42
  • MEMBER
You may need to use a computer for a HO engine to make it run right. Is the chek engine light on? If so what codes is it throwing?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, January 8th, 2019 AT 6:03 PM (Merged)
Tiny
TISHPPRD
  • MEMBER
Thanks The code i've got are 41 25 23 33 21 I did put on the truck 302 induction system so all my wires an cable would line back up also the smog pump has been removed and this motor has not got mass air system on it thyank you Tim sheppard Williamsburg Va
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, January 8th, 2019 AT 6:03 PM (Merged)
Tiny
JACK42
  • MEMBER
What computer are you using.?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, January 8th, 2019 AT 6:03 PM (Merged)
Tiny
TISHPPRD
  • MEMBER
Mustang computer
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, January 8th, 2019 AT 6:03 PM (Merged)
Tiny
JACK42
  • MEMBER
So this isnt just an engine swap, you took the entire harness and comp out of a mustang and put it in a truck?
Double check all grounds. Th ecodes may not match up to your truck. What year mustang?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, January 8th, 2019 AT 6:03 PM (Merged)
Tiny
DRETY
  • MEMBER
  • 1992 FORD F-150
  • 6 CYL
  • 4WD
  • AUTOMATIC
  • 160,000 MILES
My truck is a secondary vehicle and I seldom drive it.
Well before driving it today I check all the fluids and coolant level in the radiator. Well it was a little low so I topped it off. Well like and idiot I did not put the cap back on and I drove off. It overheated. I got it cooled off and replaced the coolant. I drove it back home some 30 plus miles and it did not overheat again. The problem now is that it is missing pretty good especially when it is idling. Other than that the engine does not seem to be in any distress such as knocking or pinging.
What could be the problem
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, January 8th, 2019 AT 6:03 PM (Merged)
Tiny
TISHPPRD
  • MEMBER
No I just swapped motors pulled computer put truck induction on mustang motor and used truck wire harness 1988 motor
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, January 8th, 2019 AT 6:03 PM (Merged)
Tiny
JACOBANDNICKOLAS
  • EXPERT
How hot did it get and how long was it driven like that? Has the check engine light come on?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
-1
Tuesday, January 8th, 2019 AT 6:03 PM (Merged)
Tiny
TISHPPRD
  • MEMBER
There is'nt any chance you could call 757 253 1429 is it?

Updated 2-5-09

Thanks for the help the codes i've got are 41 25 23 33 21 iv'e also removed the smog pump an put the truck induction system on the mustang 5.0 so all the wires and cables lineds up
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, January 8th, 2019 AT 6:03 PM (Merged)
Tiny
JACK42
  • MEMBER
Have you tried the trucks original computer?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, January 8th, 2019 AT 6:03 PM (Merged)
Tiny
TISHPPRD
  • MEMBER
Yes
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, January 8th, 2019 AT 6:03 PM (Merged)
Tiny
KINGSLAYER
  • MEMBER
  • 1992 FORD F-150
  • V8
  • 4WD
  • AUTOMATIC
  • 144,000 MILES
New fuel filter, fuel present at rail. New Throttle position sensor. Recently new tune up which included plugs, wires, cap, rotor, oil and oil filter, air filter, new battery with clean connections.

Engines starts ok, drives great for about 2-3 miles. Then starts missing very badly will not accelerate and eventually dies. Cannot be restarted until the next day.

Need some advice as to where to begin? Any help will be greatly appreciated. Thanks very much.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, January 8th, 2019 AT 6:03 PM (Merged)
Tiny
JACK42
  • MEMBER
Did it act exactly the same? I just want to be sure, this comp is from a 92 truck, if so the codes are defined as follows
21- coolant sensor out of range
23-TPS out of range
25-Knock not sensed during dynamic response test
33- EGR not opening
41- No HEGO (o2 sensor) switching.

You should double check all grounds to be sure, most of the engine sensors share grounds, that may be why the TPS, Knock Sensor, EGR and Coolant sensor and o2 are having a problem
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, January 8th, 2019 AT 6:03 PM (Merged)
Tiny
DOCFIXIT
  • EXPERT
Most likely the TFI Module located left rear engine bay. See diagram below. Check out the diagrams (Below). Please let us know what you find. We are interested to see what it is.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+1
Tuesday, January 8th, 2019 AT 6:03 PM (Merged)
Tiny
TISHPPRD
  • MEMBER
Yes iv'e checked all gounds an replaced all sensors I was told that the comp has gone in limp mode and maybe the h. O motor comp won't work right because its out of a car not a truck tat maybe I should get a comp from a 5.8 which has the same firing order as the 5.0 HO motor Get it from the same year 1992 too tell you the truth i've about had with this truck ive spend around 450.00 on sensers and other elec parts tring to get it right an nothing seems to be working
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, January 8th, 2019 AT 6:03 PM (Merged)
Tiny
KINGSLAYER
  • MEMBER
Thank you so much I will replace this today! I appreciate your help.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, January 8th, 2019 AT 6:03 PM (Merged)
Tiny
JACK42
  • MEMBER
I hear ya, for some reason Fords really dont like when you swap stuff around. Check theTPS and the Coolant sensor to see if they both have good ground and 1 of the wires on each sensor should be a 5 volt reference to the computer. Use a meter to test the continuity to ground on the wires. The ca/ truck thing may be accurate info as well, to verify this you would need the schematics for both computer plugs to compare them
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, January 8th, 2019 AT 6:03 PM (Merged)
Tiny
DOCFIXIT
  • EXPERT
Let me know how it goes.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, January 8th, 2019 AT 6:03 PM (Merged)

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides