1995 Toyota Camry high beams issue!

Tiny
MBENCO
  • MEMBER

The 1st test the bulb lit up but the H/L switch had no effect on it. The 2nd test the bulb did not lite up and was not affected by the switch

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 13th, 2009 AT 1:48 PM
Tiny
DAVE H
  • EXPERT
  • 13,499 POSTS

OK try the same test's but instead of the black test bulb wire going to #4 put it to #2 ... let me know


http://www.2carpros.com/forum/automotive_pictures/266999_AAA2_225.png

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 13th, 2009 AT 1:57 PM
Tiny
MBENCO
  • MEMBER

Dave: On the wiring diagram how about lets change #1 to #3 and #2 to #4. Is that ok with you?

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 13th, 2009 AT 2:26 PM
Tiny
DAVE H
  • EXPERT
  • 13,499 POSTS

I do not understand why !! but yes !! do you mean like this ... we are going to use this diagram as a reference point for both of us ???


http://www.2carpros.com/forum/automotive_pictures/266999_relay3_1.jpg

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 13th, 2009 AT 2:39 PM
Tiny
MBENCO
  • MEMBER

Dave: You never said but are you allowed to call on the phone? If so and you want to call that would be ok with me. I might save some time. To answer your last post YES that's what i've been wanting. Thanks

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 13th, 2009 AT 2:49 PM
Tiny
DAVE H
  • EXPERT
  • 13,499 POSTS

I can call you later .. just not at the moment .. can we carry on with these test's this way for now !! ..

So we are upto... black test bulb wire in new #4 and red test bulb wire to new # 3 first and then new # 1 next .. and testing if the H/L switch works with these test's .... also did you check the H/L bulbs and fuse's ??

Let me know


http://www.2carpros.com/forum/automotive_pictures/266999_AAA2_226.png

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 13th, 2009 AT 2:59 PM
Tiny
MBENCO
  • MEMBER

#1 to #4 light on switch has no affect #3 to #4 light on and again switch has no effect

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 13th, 2009 AT 3:08 PM
Tiny
DAVE H
  • EXPERT
  • 13,499 POSTS

OK now put the RED test bulb wire in new #2 terminal ... and put the relay back in (so we have the red test bulb wire and the relay in new #2 terminal) and put the black test bulb wire to the battery or chassis ground and test the switch now .. the difference here is ... if the fuse's and H/L bulbs are good (not blown) then our test bulb should come on with H/L switch and the cars H/L should also come on !!

Did you check the fuse's and H/L bulbs ?

let me know


http://www.2carpros.com/forum/automotive_pictures/266999_AAA2_227.png

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 13th, 2009 AT 4:17 PM
Tiny
MBENCO
  • MEMBER

Put red in #2 and installed relay, no light with H/L switch on or off. Fuses and H/L lamps are OK.

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 13th, 2009 AT 4:47 PM
Tiny
MBENCO
  • MEMBER

Dave: I can take my finger and close the points on the relay #'s 3&4 and the H/L come on and work fine. The problem I have is I can't figure out how to energize the relay so the coil works and pulls the points together.

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 13th, 2009 AT 4:54 PM
Tiny
DAVE H
  • EXPERT
  • 13,499 POSTS

Mmmmmmmmmmm

OK take relay ...out wire #1 and #3 terminal's on RELAY direct to battery HOT ... Red wire from test bulb to relay new #2 terminal ....and black wire from test bulb to CHASSIS ground ... then wire # 4 RELAY terminal direct to BATTERY ground !! the test bulb should now light up ... then if that works ... wire the new #4 terminal direct to RED/YELLOW terminal on H/L switch and see if the H/L switch light's up the test bulb ON and OFF ??

Let me know


http://www.2carpros.com/forum/automotive_pictures/266999_AAA2_228.png

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 13th, 2009 AT 5:14 PM
Tiny
MBENCO
  • MEMBER

Dave: I got the H/L's to work with the switch. Here's what I did-- with the relay installed, I wired #1 & #3 together so both were hot, then I took #2 wire and jumpered it into one of the white wires coming out of the H/L switch. When I did this the H/L's worked perfect and functioned in Hi, Lo, and flash. But I don't know what to do to make it permanant and I don't know where the malfunction is in the circuit.

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 13th, 2009 AT 7:21 PM
Tiny
DAVE H
  • EXPERT
  • 13,499 POSTS

Hey hey Mike !!

Well done ... but my questions are this .. there was no white wire on the H/L switch .. there was a white and black .. which is the switch to ground .. why did you have to jumper #1 and #3 they both were HOT last time you posted ..??

Anyway no matter .. if you did use the white/black at the H/L switch and jumped it to #2 then you grounded terminal #2 so the break is between the switch and the relay ground ..?? terminal #2 is the old terminal # 4 which we stated all along was the ground !!

Is the switch working correctly now in all positions and lights going off when switch turned OFF ..

let me know


http://www.2carpros.com/forum/automotive_pictures/266999_AAA2_232.png

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 13th, 2009 AT 7:38 PM
Tiny
DAVE H
  • EXPERT
  • 13,499 POSTS

Hey Mike.

I need to know the voltage of the "white" wire you have jumpered to .. when the switch is in the ON position and the OFF position also when in HIGH position .. so we can figure out how to make it permanent !!

Let me know


http://www.2carpros.com/forum/automotive_pictures/266999_AAA2_234.png

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 13th, 2009 AT 8:09 PM
Tiny
MBENCO
  • MEMBER

I'll get that info to you 1st thing in the morning.

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 13th, 2009 AT 9:01 PM
Tiny
DAVE H
  • EXPERT
  • 13,499 POSTS

Hey Mike..

OK speak tommorrow good night !


http://www.2carpros.com/forum/automotive_pictures/266999_smiley4_3.png

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 13th, 2009 AT 9:05 PM
Tiny
MBENCO
  • MEMBER

Dave: On page 7 of the posts dated wed. Mar. 11 10:01 A.M. I mentioned there were 3 wires coming from the H/L on off switch, a red and 2 whites, also 7 other wires coming from the dimmer switch and turn signals, it's one of these white only wires coming from the on off switch that I am jumpered to. Now the reason I have to jump 1 & 3 together is because when the relay is out 1 & 3 show 12 volts each but when I put the relay in 3 continues to show 12 volts but #1 only shows 8 volts ( why, I don't know ). Now as to the voltage of the white wire that I'm jumping to, With the relay out H/L switch on I get 0 volts. With relay out H/L switch off I get 8 volts. With relay in H/L switch on I get 0 volts, With relay in H/L switch off I get 12 volts ( I think the reason for the increase in voltage is due to my jumping 1 & 3 ). Now as to the switch working when it's jumped, the answer is yes, it works in all positions. Now where do we go from here?

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, March 14th, 2009 AT 8:27 AM
Tiny
DAVE H
  • EXPERT
  • 13,499 POSTS

Good Morning Mike.

OK. I'm still not getting these white wires. I have been through all my wiring diagrams that relate to the H/L switch and the flashers and other systems going up to the multifunction switch.I cannot find any refernce to "white" wires. But the diagrams seem to be wrong somewhere?.

OK humour me here. The jumper the from #4 take off the white wire and put to the RED/YELLOW wire on the SWITCH itself and let me know what happens. Does the switch work? Leave your other #1 and #3 jumper in place?

Dave H

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, March 14th, 2009 AT 9:20 AM
Tiny
MBENCO
  • MEMBER

I don't have a jumper on #4, I have it on #2. I took the jumper off #2 and put it on red/black nothing happened but when I put it on red/yellow, it worked perfect.

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, March 14th, 2009 AT 9:47 AM
Tiny
MBENCO
  • MEMBER

Dave reread my previous post. Something I just noticed is that my front parking lights aren't working when the lights are on or off.This is the light next to the headlight.I wonder if that could be tied into my problem.


http://www.2carpros.com/forum/automotive_pictures/326684_Picture_or_Video_719_1.jpg

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, March 14th, 2009 AT 10:03 AM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides