1992 Toyota 4Runner cold starts

Tiny
DR.ANGUSMD21
  • MEMBER
  • 1992 TOYOTA 4RUNNER
  • 6 CYL
  • 4WD
  • AUTOMATIC
  • 170,000 MILES
My 4runner on cold starts will shift into first but will not shift to the next gear. No matter how high the rpms wont shift up. Tranny fluid is clean (purple) and once it's warmed up it will shift to the other gears. Is this a trans issue, a torque converter issue, a sensor issue or a computer issue?
Do you
have the same problem?
Yes
No
Monday, November 16th, 2009 AT 10:54 PM

3 Replies

Tiny
RASMATAZ
  • MEMBER
Hi Dr. Angusmd21 and TY for the donation

Try this remove the EFI fuse for 10secs and go for a road test if it continues test the coolant, throttle and vehicle speed sensors these sensors gives the computer an indication of throttle and governor pressure to include the function of the overdrive -if all okay-Get the tranny pressure tested.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, November 16th, 2009 AT 11:28 PM
Tiny
DR.ANGUSMD21
  • MEMBER
**why would these sensors only effect the trans when it's a cold start? Do the sensors warm up? This is only an issue on cold starts. We had the fluid and filter flushed by an ASE and GM goodwrench certified mech. Still the same issue.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, November 18th, 2009 AT 5:46 PM
Tiny
RASMATAZ
  • MEMBER
My 4runner on cold starts will shift into first but will not shift to the next gear.

The sensors I've mentioned has a lot to do with how the transmission shifts, if its not the sensors get it block and pressure tested-could be a shift solenoid hanging-up, etc
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, November 18th, 2009 AT 6:08 PM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides