New engine and there is no spark from coil, no start

Tiny
KENNETH1083
  • MEMBER
  • 1999 CHEVROLET TAHOE
  • 5.7L
  • V8
  • 4WD
  • AUTOMATIC
  • 178,000 MILES
I have no spark at all but will turn over. Found burnt mark on theft deterrent module. Want second opinion that this is the problem and a bad module.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, March 8th, 2021 AT 6:12 PM (Merged)
Tiny
DANNY L
  • EXPERT
Hello, I'm Danny.

Can you use your cell phone and take a picture of the damage and upload here? That will give us a better understanding. Thanks for using 2CarPros.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+1
Monday, March 8th, 2021 AT 6:12 PM (Merged)
Tiny
KENNETH1083
  • MEMBER
This is the module. We have gone over everything and replace about everything. To my understanding. This could be the problem with no fire at all. Because if this board is bad it's not communicating with the computer to tell it. That this truck is not being stolen and go ahead and function normally to start.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, March 8th, 2021 AT 6:12 PM (Merged)
Tiny
DANNY L
  • EXPERT
Hello again.

The theft deterrent system is a sub system of the BCM (body control module)
I've attached a few pictures below.Have you tested the BCM for this?

Also, here is an an anti-theft reset tutorial:

https://www.2carpros.com/articles/how-to-reset-a-security-system

Scroll the page after reading to find Chevrolet.Hope this helps and thanks again for using 2CarPros.
Danny-
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, March 8th, 2021 AT 6:12 PM (Merged)
Tiny
MARVN610
  • MEMBER
  • 1995 CHEVROLET TAHOE
Recently it started shutting off while driving or sometimes it will not even start. I have changed the distributor cap, rotor, spark plugs, spark plug wires, ignition coil, module control, pickup coil and it still is doing the same thing. Recently it shut off on me and it would not start all. I check there is no spark.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, March 8th, 2021 AT 6:13 PM (Merged)
Tiny
JACK42
  • EXPERT
Is this a TBI or CPI engine.95 can go either way. Is the check engine light on? If so need to scan it, if it is a CPI it could have a bad crank angle sensor which keeps the PCM from seeing the engine turning.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+2
Monday, March 8th, 2021 AT 6:13 PM (Merged)
Tiny
MARVN610
  • MEMBER
The truck is TBI. The Check engine soon lights comes on and turns off. When it stalled and didn't start up again the Check engine light was off.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+2
Monday, March 8th, 2021 AT 6:13 PM (Merged)
Tiny
JACK42
  • EXPERT
When it is dead (Wont start) check for power at the coil to see if it getting any.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+1
Monday, March 8th, 2021 AT 6:13 PM (Merged)
Tiny
TOSEVSKI79
  • MEMBER
Yep, same problem here down under.

No spark. Now comes the process of long elimination.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, March 8th, 2021 AT 6:13 PM (Merged)
Tiny
MARVN610
  • MEMBER
I had my truck get a diagnostic run on it and it came back with the ECU is NO good. There is no signal coming from it. The guy said it was going to run me approximately $200.00 to get my ECU rebuilt.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
-1
Monday, March 8th, 2021 AT 6:13 PM (Merged)
Tiny
JACK42
  • EXPERT
They do go bad, toss it in his lap, if it doesnt fix it, then he misdiagnosed it and can keep on trying
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, March 8th, 2021 AT 6:13 PM (Merged)
Tiny
TOSEVSKI79
  • MEMBER
Yep same problem, changed crank sensor, distributor, dis. Cap, rotor button, pcm, ignition module, coil, leads, plugs. Had to get a rebuilt PCM for $210.00 all fixed.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+2
Monday, March 8th, 2021 AT 6:13 PM (Merged)
Tiny
SETHRH
  • MEMBER
  • 1995 CHEVROLET TAHOE
  • 5.7L
  • V8
  • 4WD
  • AUTOMATIC
  • 170 MILES
I was driveing my Tahoe Home from work two days ago got about a quarter of the way home when it suddenly died at 55mph.I put it in neutral while coasting cranked it and it fire back up while doing about 40mph, I got just about to my House still on the Highway and it died again I was able to coast into the store gas station parking lot less than a mile from my House. Made a Phone call to Get a ride to my house, while waiting about 5 mins I cranked over the engine Truck fired up and was idleing in for a short period of time, I then put it in reverse to drive it Home and as soon as I put it in reverse it died, cranked it again nothing, Got a jump start Cranked good but would not Fire. Towed it to my house, I assumed the Fuel pump went out and replaced the whole fuel pump moduel and inline Fuel filter with Brand New, also put in a Brand new fuel pump Relay. Cranked it still would not fire not even with a shot of starting Fluid. Checked spark im getting no spark. Pulled ignition control module from behind distributor, napa tested it 4 times and it worked Fine, bought a cao and Rotor and installed. Still cranks but no spark. Not sure how to go about fixing
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, March 8th, 2021 AT 6:13 PM (Merged)
Tiny
CARADIODOC
  • EXPERT
This is how the crankshaft position sensor commonly fails. It becomes heat-sensitive, fails, leading to engine stalling, then it works again when it cools down for an hour.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+1
Monday, March 8th, 2021 AT 6:13 PM (Merged)

Please login or register to post a reply.

Sponsored links