1996 Honda Civic motor doesnt want to throttle

Tiny
RINGEELENG
  • MEMBER
  • 1996 HONDA CIVIC
  • 4 CYL
  • 2WD
  • MANUAL
  • 150,000 MILES
Hey guys,
i have an 96 civic hb. With d16z6 sohc vtec 5 speed.
heres my problem; I unhook all the wirings and plugs back to the original location and when I start the car it idles fine. But when I step on the gas it doesnt want to throttle then dies when it rev only to 2k rpm. One other thing is that this car was swapp not by me, and seem like the charcoal canister has three valves. I think it was custom made for this vtec swap. Original motor is non vtec. Anyways I plug the one needed to the intake the one on the firewall and doesnt know where the third goes to. Is this the problem to my car shutting off when throttle to 2k rpm? I need help guys.
Do you
have the same problem?
Yes
No
Friday, February 5th, 2010 AT 3:27 PM

7 Replies

Tiny
KHLOW2008
  • EXPERT
Hi ringeeleng,

Was the PCM replaced with one that is for the Vtec engine?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, February 8th, 2010 AT 11:38 AM
Tiny
RINGEELENG
  • MEMBER
Are you talking about connecting vtec pulgs and such or an vtec ecu? My car is running vtec engine wire harness and running vtec p2p ecu. Im thinking that it might be something else. My car only idles to 2 k rpm then dies. Its like it doesnt have enough gas or air when throttle up but when starting up the car it idles ok. Help me guys.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, February 8th, 2010 AT 1:31 PM
Tiny
KHLOW2008
  • EXPERT
I just want to make sure and understand the situation.

Is the Check Engine Light showing?

If the idling is good and struggles when revved up, recheck the MAP and TPS connectors, they are rather close to each other and have the tendency to be installed reversedly causing such problems.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, February 9th, 2010 AT 6:15 AM
Tiny
RINGEELENG
  • MEMBER
Yes the checklight has been showing since I got the car.
And yes that is exactly my problem. Can you show me pics where the tps and map sensor go to.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, February 9th, 2010 AT 12:01 PM
Tiny
KHLOW2008
  • EXPERT
When the CEL is showing, a fault has been detected and you need to retrieve the trouble codes to understand what is wrong. Autozone provides free scanning services and if you retrieve the codes, let me know what it says..

Here is a diagram of the parts location, they are at the throttle body, at end of air intake hose. The sockets are similar and can be reversely plugged.

MAP is on top while the TPS is at side of the throttle body.


http://www.2carpros.com/forum/automotive_pictures/192750_MAPSensor96Civic_1.jpg

Was this
answer
helpful?
Yes
No
+1
Wednesday, February 10th, 2010 AT 12:26 AM
Tiny
RINGEELENG
  • MEMBER
Thanks. It was just the tps and map switch around! Lol
but now im running to other problems. My car is running too rich on fuel ! On a single cam id expect more gas milage! What is wrong? Y am I having this issue?

One more thing! My car doesnt seem to rev past 6k rpm. Vtec come in at about 4k rpm! Only. Cant go more than 6 k rpm! I bought the car like this! Is it the ecu? Im thinking it might be an auto ecu and not manual. Will this effect the rpm range?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, February 10th, 2010 AT 1:01 AM
Tiny
KHLOW2008
  • EXPERT
Is the CEL still showing?

Did you check if the TPS was tampered with? If out of adjustment, it could cause the problem indicated.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, February 10th, 2010 AT 10:19 AM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides