Front AC/heat blower not working

Tiny
CHRIS IRVING
  • MEMBER
  • 2013 FORD EXPEDITION
  • 5.4L
  • V8
  • 2WD
  • AUTOMATIC
  • 50,000 MILES
The front AC/heater is not blowing any air on any setting. The rear unit is working fine. The dash controls have power but nothing is happening when I turn it on.
Do you
have the same problem?
Yes
No
Tuesday, February 13th, 2018 AT 6:03 AM

24 Replies

Tiny
PATENTED_REPAIR_PRO
  • EXPERT
Hello,

It sounds like the blower motor or the blower motor relay or fuse has gone out but to be sure here are two guides to help walk us through the testing and the relay with fuse locations in the diagrams below as well.

https://www.2carpros.com/articles/blower-fan-motor-works-on-high-speed-only

and

https://www.2carpros.com/articles/how-to-check-a-car-fuse

and

https://www.2carpros.com/articles/how-to-check-an-electrical-relay-and-wiring-control-circuit

First thing to do is check the fuses, the f32 and f57 both in the battery junction box. Plus f15 and f37 in the smart junction box. Then if all fuses okay, try swapping in or a new blower relay.

Check out the diagrams (Below). Please let us know what you find. We are interested to see what it is.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+3
Tuesday, February 13th, 2018 AT 7:14 AM
Tiny
DAVIDJAB
  • MEMBER
I had this problem and had to replace the blower relay cost me $34.00.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+3
Thursday, November 21st, 2019 AT 6:03 PM
Tiny
OLIDAL
  • MEMBER
  • 2008 FORD EXPEDITION
I looked at a similar case you posted on the front ac not working or working intermittently. I have a similar situation. I checked all fuses and they are ok. I changed the relays and the problem is still present. How can I check if there is power to the front blower motor? Do you have a wiring diagram and a picture of the connector location for the front blower?

Thanks Roland
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+1
Thursday, June 25th, 2020 AT 1:55 PM (Merged)
Tiny
HMAC300
  • EXPERT
Hello

It sounds like you have a front blower motor relay that is not working or the blower motor is out here are two guides to help us see what's going on with the blower motor and AC wiring diagrams so you can see how the system works and the relay location

https://www.2carpros.com/articles/how-to-check-an-electrical-relay-and-wiring-control-circuit

and

https://www.2carpros.com/articles/blower-fan-motor-works-on-high-speed-only

Check out the diagrams (Below). Please let us know what you find. We are interested to see what it is.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
-2
Thursday, June 25th, 2020 AT 1:55 PM (Merged)
Tiny
JAMIEJONES
  • MEMBER
New relay cost me $32.00 all fixed.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, June 25th, 2020 AT 1:55 PM (Merged)
Tiny
DAWNHENSLEY
  • MEMBER
  • 2007 FORD EXPEDITION
  • 140,000 MILES
Recently, the front ac will stop working. Stop blowing/no air flow from ac vents or even defroster vents, etc but the rear continues and is good. When it works, air is cold, runs perfect, blows as should. But it may just randomly stop after working during that drive. Other times, when first getting in car, it may not work, then later drive, work when you get in. The rear still works, irregardless. Please help as we are on vacation with too many kids and we will be pulling our camper back when we return home. Is it the vaccum hose, blower, ? Thank you.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
-1
Thursday, June 25th, 2020 AT 1:55 PM (Merged)
Tiny
HMAC300
  • EXPERT
I am assuming this is manual a/c where you don't set temp. Try pulling fuses15 and 37 with key on it may reset the actuators it kind of sounds like your air inlet actuator is the problem. Keep fuses out for 60 seconds. Then reinstall. If not it wil have to be scanned for codes. If it's auto temp control this won't work and needs to be scanned for codes regardless the fuses are in smart junction box
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+1
Thursday, June 25th, 2020 AT 1:55 PM (Merged)
Tiny
DAWNHENSLEY
  • MEMBER
It is a manual ac. The blow fan can not be heard In the front ac when it quits, but again, the rear still works fine during this. But when it chooses to work, yes, you can hear the blow fan. We pushed around on some wires around the blower fan and so far, it has not quit. But that may change momentarily. And we checked the fuse and pulled them.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, June 25th, 2020 AT 1:55 PM (Merged)
Tiny
DAWNHENSLEY
  • MEMBER
And the fuses were good.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+1
Thursday, June 25th, 2020 AT 1:55 PM (Merged)
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
When it doesn't work have you tried smacking the blower motor with your hand to see if it starts working?Also do you have a multi meter to do some testing?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+2
Thursday, June 25th, 2020 AT 1:55 PM (Merged)
Tiny
WILLIAMCAPPS
  • MEMBER
  • 2003 FORD EXPEDITION
  • V8
  • 4WD
  • AUTOMATIC
  • 90,000 MILES
2003 expedition blower not working at all (back one works fine), new blower and resisitor and relay, still nothing, I can run a jumper to the relay and it works, any ideas PLEASE!
Was this
answer
helpful?
Yes
No
-1
Thursday, June 25th, 2020 AT 1:56 PM (Merged)
Tiny
DOCFIXIT
  • EXPERT
Is jumper put on Yellow?Red or Brown/Yellow
Was this
answer
helpful?
Yes
No
-1
Thursday, June 25th, 2020 AT 1:56 PM (Merged)
Tiny
JERRYLUIS
  • MEMBER
  • 2001 FORD EXPEDITION
  • 80,000 MILES
My heater blower dont work in front of my 2001 ford expedition I got a new blower put it in the same help. I went over the train tracks and I had the a/c on. The blower motor stopped working in the front. I got a new blower and its still not working. Would you be able to send me a diagram of the electrical system to the blower assembly with your response.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, June 25th, 2020 AT 1:56 PM (Merged)
Tiny
DAN_K
  • EXPERT
Have you checked the blower motor relay?

I've attached a picture of a component locator. Hope it helps.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+1
Thursday, June 25th, 2020 AT 1:56 PM (Merged)
Tiny
RAYRAY16
  • MEMBER
  • 2000 FORD EXPEDITION
  • 220,154 MILES
My blower motor does not work in car I can run 12v to it and it will run good but in the car it does not work at all.I look at all the relays and fuse and all is good can that be that the motor is no good.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, June 25th, 2020 AT 1:56 PM (Merged)
Tiny
RASMATAZ
  • EXPERT
Yes the blower can be bad here is a guide that will show you how to test and find out whats going on.

https://www.2carpros.com/articles/blower-fan-motor-works-on-high-speed-only

The speed resistor or control right right next to the blower check out the diagrams (BELOW)

Please run some tests and get back to us.

Cheers
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, June 25th, 2020 AT 1:56 PM (Merged)
Tiny
RAYRAY16
  • MEMBER
Yep the blower motor was bad thanks for the guide it worked perfect.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, June 25th, 2020 AT 1:56 PM (Merged)
Tiny
CJ MEDEVAC
  • MEMBER
Good to hear, please use 2CarPros anytime we are here to help.

Cheers
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, June 25th, 2020 AT 1:56 PM (Merged)
Tiny
BIGMILO
  • MEMBER
  • 2000 FORD EXPEDITION
  • 5.4L
  • V8
  • RWD
  • AUTOMATIC
  • 200,000 MILES
My front dash vents do not blow any air unless im driving over 35 mph and its a soft air blowing out. I changed the motor and a relay. Not sure what to check next.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, June 25th, 2020 AT 1:56 PM (Merged)
Tiny
HMAC300
  • EXPERT
Check for a vacuum leak first it may be on your control head or the vacuum motor (item 1 in pic) then if vacuum motor works ok check to see if door is opening (item2) either one may not be. If a leak start from engine and work your way back to control etc.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, June 25th, 2020 AT 1:56 PM (Merged)

Please login or register to post a reply.

Sponsored links