Cooling fan not working properly

Tiny
RUSTY646729
  • MEMBER
  • 2001 HYUNDAI ACCENT
  • 150,000 MILES
I have the vehicle listed above 1.5l. Runs fine, does not overheat, temperature gauge works fine, not low on water or leaking water and the relays work fine have already switched them out. For some reason when it gets to running temperature the fan kick's in like it's supposed to but after that will not shut off. Runs the whole time the car does but will shut off when you shut the switch and the car off. Restart the car and again when it's supposed to come on it does just won't shut off, no idea.
Do you
have the same problem?
Yes
No
Monday, October 11th, 2021 AT 9:19 PM

3 Replies

Tiny
ASEMASTER6371
  • EXPERT
Good morning,

I would suspect the coolant temperature sensor. It may be corroded at the end of the sensor and the values are off from age and wear. Check the connector for 5 volts with a voltmeter to be sure the ECM is providing the correct voltage.

https://www.2carpros.com/articles/how-to-check-wiring

https://www.2carpros.com/articles/how-to-use-a-voltmeter

I attached the wiring diagram as well as the location for you to access. It is at the back of the cylinder head.

https://www.2carpros.com/articles/coolant-temperature-sensor-cts-replacement

Roy
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+1
Tuesday, October 12th, 2021 AT 2:12 AM
Tiny
RUSTY646729
  • MEMBER
Thank you for your help, I truly mean that.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, October 12th, 2021 AT 7:49 AM
Tiny
ASEMASTER6371
  • EXPERT
You are welcome.

We are always glad to help.

Let us know if you have any other questions.

Roy
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, October 12th, 2021 AT 10:07 AM

Please login or register to post a reply.

Sponsored links