Will not start

Tiny
TERRAC145
  • MEMBER
  • 2006 FORD EXPEDITION
  • 5.4L
  • V8
  • 4WD
  • AUTOMATIC
  • 77,000 MILES
Here is my problem:
The truck will crank but will not start. You have to crank it several times before it will start. I have replaced the following parts; fuel pump, FPDM, fuel pressure regulator, fuel pressure sensor and the fuel filter. I have 12vdc with the ignition on from the fuel pump relay. At this point I am not sure what to do next. I hope someone out there have the answer.
Do you
have the same problem?
Yes
No
Wednesday, February 21st, 2018 AT 9:33 AM

3 Replies

Tiny
KEN L
  • ADMIN
Hello,

It sounds like you have a crankshaft angle sensor that is going out but to be sure lets run the codes to see what comes up.

https://www.2carpros.com/articles/checking-a-service-engine-soon-or-check-engine-light-on-or-flashing

Please let us know what happens.

Cheers, Ken
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, February 22nd, 2018 AT 12:27 PM
Tiny
TERRAC145
  • MEMBER
Once the the truck is started it runs great, no missing or stalling its like new. The codes I got was P0191 fuel pump driver module. The only sensor I did not replace is the fuel pump pressure sensor.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, February 24th, 2018 AT 2:43 PM
Tiny
KEN L
  • ADMIN
Okay it said in the first post you did thanks for the clarification. They had big problems with the sensors and modules. I would start with the sensor here is its location.

With that being said the fuel pump driver module hangs down in the wet in the back and I have seen those go out as well.

Here are the fuel pressure sensor and fuel pump control module locations so you can see whats going on.

Check out the diagrams (Below)

Please run this test and get back to us.

Cheers, Ken
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, February 26th, 2018 AT 3:09 PM

Please login or register to post a reply.

Sponsored links