Transmission acting weird

Tiny
BRIAN BARTRAM
  • MEMBER
  • 1996 FORD TAURUS
  • 3.0L
  • 6 CYL
  • 2WD
  • AUTOMATIC
  • 80,253 MILES
I was driving my car when I got of work and went to do some stuff before going then I went home to grab something I left the car running in the driveway it was working perfect before going home and as soon as I got of the drive way I notice the transmission was acting weird. The rpm's were increasing but speed was not. So I turned down a side street and put the car in park and turned it off and restarted it. Put it back a drive and it then it was working again. Once I got to the stop sign and came to a complete stop it did it again. It would not go so I turned it off and restarted it then it worked. So I took it to Auto zone because also the check engine light was on. They put it on the computer and the speed sensor popped up and so did transmission reverse first. But do not know what that is. Can someone please help me so I know what I am dealing with? Thanks
Do you
have the same problem?
Yes
No
Wednesday, November 23rd, 2016 AT 12:57 PM

6 Replies

Tiny
KEN
  • ADMIN
Hey Brain,

It looks like you will need a new vehicle speed sensor which is common, did you check the transmission fluid level? Here is how it is done.

https://www.2carpros.com/articles/how-to-service-an-automatic-transmission

Check toward the end of the article.

Please let us know happens so it will help others.

Best, Ken

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, November 26th, 2016 AT 8:31 PM
Tiny
BRIAN BARTRAM
  • MEMBER
I changed the speed sensor today and now the car dos not want to shift out of first gear and the engine just revs up at nineteen mph.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, November 28th, 2016 AT 1:55 PM
Tiny
KEN
  • ADMIN
Hmm, can you drop the pan to see if the filter is plugged into the case? If not the transmission fluid pump will just pick up air. BTW does the speedometer work?

Best, Ken
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, November 28th, 2016 AT 4:48 PM
Tiny
BRIAN BARTRAM
  • MEMBER
I can drop the pan and see. The speedometer works fine after I changed the vss it ran good for 5 mins then started doing the the same thing. I got the check engine light to go away bc it's was the vss causing it
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, November 29th, 2016 AT 2:40 AM
Tiny
BRIAN BARTRAM
  • MEMBER
I took it to a transmission shop today and they said the tranny oil and burned and gonna cost $1500 to fix it
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, November 29th, 2016 AT 10:58 AM
Tiny
KEN
  • ADMIN
It sounded like the transmission was bad in the first place but I wasn't ready to throw in the towel with only 80,000 miles on it. Sorry about that, till cheaper than a new car though

Please use 2CarPros anytime, we are here to help and tell a friend.

Best, Ken
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, November 29th, 2016 AT 11:17 AM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides