Transmission

Tiny
MRJONES2819
  • MEMBER
  • 2006 FORD EXPEDITION
  • 2.6L
  • V6
  • 2WD
  • AUTOMATIC
  • 17,300 MILES
Truck will go in drive and reverse l1 and l2. In drive it will not go over 30 mph. In l2 will not go over 40 mph. Does this mean my transmission is bad or is there something else I should look at?
Do you
have the same problem?
Yes
No
Thursday, December 13th, 2018 AT 6:23 AM

5 Replies

Tiny
ASEMASTER6371
  • EXPERT
Good morning,

Does the transmission feel like it is shifting or is the engine running at high engine RPM?

https://www.2carpros.com/articles/automatic-transmission-problems

How long since the transmission has been serviced?

https://www.2carpros.com/articles/how-to-service-an-automatic-transmission

Is there any codes stored for the system?

Roy
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, December 13th, 2018 AT 6:26 AM
Tiny
MRJONES2819
  • MEMBER
The rpm goes high if it goes above 40 mph. Do not know about codes and has never been service. Do you think it could be my catalytic converter?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, December 13th, 2018 AT 6:40 AM
Tiny
ASEMASTER6371
  • EXPERT
No, this sounds like a transmission issue from your description. Take it to a parts store and see if there are any codes stored.

I would start by changing the oil/filter in the transmission and inspect for any debris in the pan.

Roy
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, December 13th, 2018 AT 6:42 AM
Tiny
MRJONES2819
  • MEMBER
Okay, thanks. If the strainer has debris in it will that cause it not to accelerate?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, December 13th, 2018 AT 6:44 AM
Tiny
ASEMASTER6371
  • EXPERT
It is possible but if you find debris, then the next step is to have someone check this to confirm. Have them road test the truck to confirm your issue.

Roy
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, December 13th, 2018 AT 6:59 AM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides