2001 Renault Megane Engine won't start when hot

Tiny
BOAZ LUZ
  • MEMBER
  • 2001 RENAULT MEGANE
  • 4 CYL
  • FWD
  • MANUAL
  • 110,000 MILES
Intermittently (about once a week) I have a difficulty starting the engine. It tends to be after a long stop and go driving but also after normal driving when the engine is hot. A typical situation is that I cannot start the engine but after a while (10-20 min) the problem disappears and the engine starts easily. I never had a problem starting the engine in the morning. Under normal driving conditions the car runs great with excellent performance and gas mileage. My mechanic does not find any codes indicating a problem. Any clues will be appreciated.
Do you
have the same problem?
Yes
No
Wednesday, April 23rd, 2008 AT 3:51 AM

4 Replies

Tiny
RASMATAZ
  • MEMBER
Get a carbuerator cleaner and next time it refuses start do below -and tell me what happened.

Get a carb cleaner and spray into the carb or the throttle body on an EFI. Did it start and die? If not disconnect a sparkplug wire or 2 and ground it to the engine -have helper crank engine over-do you have a snapping blue spark? If so-you have a fuel problem, check the fuel pressure to rule out the fuel pump/pressure regulator and listen to the injector/s are they pulsing or hook up a noid light.

Fuel pump and Injector/s checks out-start checking the ignition system-power to coil, coil/s itself, distributor pick-up, control module, Cam and Crankshaft sensors.

If both fuel and spark is present-check the valve and ignition timing, this will lead you to problems with compression and valves opening and closing at the wrong time
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, April 23rd, 2008 AT 4:28 AM
Tiny
TINA MAXIM
  • MEMBER
Hi there can you tell me how you got on with your fault? I to have the same problem with my Megane won't start when hot.

Intermittently (about once a week) I have a difficulty starting the engine. It tends to be after a long stop and go driving but also after normal driving when the engine is hot. A typical situation is that I cannot start the engine but after a while (10-20 min) the problem disappears and the engine starts easily. I never had a problem starting the engine in the morning. Under normal driving conditions the car runs great with excellent performance and gas mileage. My mechanic does not find any codes indicating a problem. Any clues will be appreciated.[/Quote]
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, May 17th, 2008 AT 11:14 AM
Tiny
BOAZ LUZ
  • MEMBER
I am sorry but since posting my question the problem has never recurred so I obviously I haven't done any tests

[/quote]
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+1
Saturday, May 17th, 2008 AT 3:22 PM
Tiny
BOAZ LUZ
  • MEMBER
Problem solved!
Last time when the car did not start I checked as suggested and found that there was no spark. Searching for the problem I discovered a faulty connection on the crankshaft position sensor. After fixing it the problem was gone.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, June 9th, 2008 AT 11:55 AM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides