ROUGH IDLE

2003 GMC Envoy

Tiny

kslusher1

October, 29, 2008 AT 7:50 PM

Engine Performance problem
2003 GMC Envoy V8 Four Wheel Drive Automatic 81000 miles

I keep getting a P0171 (system too lean) code. I changed the wires, plugs and fuel filter. It idles real rough in the morning. After it warms up and I drive 5-10 miles or so then everything runs fine. Could it be the O2 sensors? The MAF sensor is reading 3.49 on my scanner which I believe is normal.

FOUND 2374 RELATED QUESTIONS

5 Answers

Tiny

James W.

October, 29, 2008 AT 9:45 PM

If you have to crank it quite a few times to start it cold, check the cold start injector. If this isn't working, it will run rough until it warms up.

Tiny

kslusher1

October, 29, 2008 AT 10:03 PM

I checked the codes again and I had 4. 2 lean codes for bank 1 and 2 for bank 2. It cranks and starts fine. It just runs bad after it starts.

Tiny

James W.

October, 30, 2008 AT 11:54 AM

Sounds to me like the engine temp sensor is telling the computer that the engine is warmer than it is on startup. Thus, giving the motor too lean a mixture until the actual motor temp catches up with the sensor reading and then everything is ok.

Tiny

kslusher1

October, 30, 2008 AT 11:00 PM

The engine coolant temp sensor?

Tiny

kslusher1

October, 31, 2008 AT 5:02 PM

On my scanner it is showing the ECT and the IAT at about 20-30 degrees difference. Is the IAT sensor and the MAF sensor one unit on a 2003 envoy xl with a 5.3? Mitchell 1 online manual is only showing the 4.2.

Please login or register to post a reply.

Cylinder Head Valve Job Guide
Vacuum Leak Test and Repair - All Cars
Fuel Injector Replacement Ford 5.4L V8
Spark Plug Replacement Toyota Tacoma