Fuel issues

Tiny
I_FLY_DS
  • 2000 FORD EXPLORER
  • 102,000 MILES

I have a 2000 ford explorer v8. I turn the key on and the fuel pump runs with engine off. Weird, secondly the engine wont start but will fire when I force feed fuel in to intake.
third I have hooked up obd2 scanner and it wont retreive data? Help"

Do you
have the same problem?
Yes
No
Wednesday, April 17th, 2013 AT 1:16 PM

5 Replies

Tiny
JDL
  • EXPERT
  • 16,308 POSTS

What your hearing may be the initial prime? When you first turn the key on, no crank, the pump will run for a few seconds, then stop if no rpm signal. Use a gage and check fuel pressure, check for injector pulse.

If your code reader won't work, check pin 16 at the datalink connector for voltage.

Please consider a donation to help us answer more questions.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, April 17th, 2013 AT 2:20 PM
Tiny
I_FLY_DS
  • MEMBER

Yeah normally the prime lasts about 3 seconds. The pump never stops running though. And I get a reading of 64 psi at the fuel rail

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, April 17th, 2013 AT 3:19 PM
Tiny
I_FLY_DS
  • MEMBER

Pin 16 also shows voltage

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, April 17th, 2013 AT 3:23 PM
Tiny
JDL
  • EXPERT
  • 16,308 POSTS

I can't tell what's going on? Have you tried a different code reader?

Maybe the fuel pump relay is hung-up or a faulty computer. Can you check for injector pulse?

Please consider a donation to help us answer more questions.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, April 18th, 2013 AT 11:04 AM
Tiny
JDL
  • EXPERT
  • 16,308 POSTS

Can you check voltage and ground at the fuel injector?

Please consider a donation to help us answer more questions.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, April 18th, 2013 AT 11:05 AM

Please login or register to post a reply.

Related Fuel System Pump Questions

Help us by donating