1989 Ford Taurus Car wont start

Tiny
THATGUY1011E
  • MEMBER
  • 1989 FORD TAURUS
  • 6 CYL
  • FWD
  • MANUAL
  • 158,000 MILES
Its a 89 ford taurus sho manual 3.0l. The car wont start suddenly. I tried starting it and heard a click. I replaced the starter and relay. Same symthoms. Everything else works lights radio wipers etc. Car is not able to be jumped.
Do you
have the same problem?
Yes
No
Friday, March 26th, 2010 AT 2:56 PM

6 Replies

Tiny
RASMATAZ
  • MEMBER
Double check the battery condition and connections if okay check and test the clutch switch and ignition switch.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 26th, 2010 AT 4:12 PM
Tiny
THATGUY1011E
  • MEMBER
I double checked connections and battery I also changed the cable terminals. This time when I tried to start the car the negative terminal ground melted as well as the the ground from the firewall to the manifold.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 26th, 2010 AT 6:04 PM
Tiny
RASMATAZ
  • MEMBER
You have a power source that's direct short to ground. You sure the battery is hooked-up correctly.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 26th, 2010 AT 6:11 PM
Tiny
THATGUY1011E
  • MEMBER
Not to sound stupid but what do you mean by direct short to ground. And yes I replaced everything back in the position I found it. A hanger seemed to have fallen out of the engine bay not positive on that though around the time it stoped.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 26th, 2010 AT 6:53 PM
Tiny
RASMATAZ
  • MEMBER
Check at the alternator if that hanger is shorting out the battery terminal on it

A 3.0 SHO or 3.8 engine starting system has no clutch switch this is suppose to be part of the starting system-You sure its a manual tranny-Now if its automatic check the starter relay. Terminal melting is due to excessive heat caused by a short-Double check the positive cable all the way to the starter.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 26th, 2010 AT 7:22 PM
Tiny
THATGUY1011E
  • MEMBER
Im not sure. I never saw the hanger before and I dont know where it may have been. Its not in there anymore. Thanks for the help. Ill check the starter cable again. It its a manual 3.0 sho
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 26th, 2010 AT 7:31 PM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides