2002 Ford Expedition Cruise Control

Tiny
YVONNE151
  • MEMBER
  • 2002 FORD EXPEDITION
  • V8
  • 4WD
  • AUTOMATIC
  • 146,000 MILES
Cruise quit working. Fuses ok Any ideas where to look next
Do you
have the same problem?
Yes
No
Monday, August 31st, 2009 AT 9:27 PM

9 Replies

Tiny
BLUELIGHTNIN6
  • EXPERT
Are your speedometer, odometer and brake lamps working properly?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, August 31st, 2009 AT 10:57 PM
Tiny
YVONNE151
  • MEMBER
Yes, all of those parts are working fine.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, September 1st, 2009 AT 3:51 PM
Tiny
BLUELIGHTNIN6
  • EXPERT
If fuses # 5 (15 - amp), 13 (20 - amp) and 15 ( 5 - amp) are OK, check the speed control switch assembly for damage along with the servo/actuator cable. Let me know how these components look so I can further troubleshoot properly.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, September 1st, 2009 AT 8:51 PM
Tiny
YVONNE151
  • MEMBER
Fuses are good, no visible damage to speed control switch, cable is free and connected. Thank you for your help. Anything else come to mind?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, September 2nd, 2009 AT 5:53 PM
Tiny
BLUELIGHTNIN6
  • EXPERT
Try this test out and let me know the results. this does not require any special diagnostic tool.


http://www.2carpros.com/forum/automotive_pictures/261618_Noname_909.jpg



http://www.2carpros.com/forum/automotive_pictures/261618_Noname2_241.jpg

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, September 2nd, 2009 AT 7:26 PM
Tiny
YVONNE151
  • MEMBER
When running the diagnostic test, we did get a cruise light to let us know we was in the diagnostic mode but it then continued to flash"cruise" at regular intervals. We went on to the second test and when we hit the "on" button, we had a "cruise" light but had no lights for the "resume", "coast" and "set/accel" buttons. Does that indicate that switch is bad?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
-1
Monday, September 7th, 2009 AT 6:54 PM
Tiny
BLUELIGHTNIN6
  • EXPERT
Did the "cruise" light flash once, then 5 additional times when you say it continued to flash? If so, it indicates a faulty speed control servo. Be sure to follow step 2 within 5 seconds of entering the diagnostic mode.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, September 7th, 2009 AT 7:34 PM
Tiny
YVONNE151
  • MEMBER
It did flash once and then continued to flash about every 5-10 seconds apart from flash to flash. As long as we held the button in, it continued to flash. We wasn't sure if it was suppose to be 5 quick in succession flashes or spaced apart like mine was.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, September 8th, 2009 AT 4:03 PM
Tiny
BLUELIGHTNIN6
  • EXPERT
Ok, it will probably be best to have the vehicle scanned with a diagnostic tool. This will prevent a misdiagnosis and save you a lot of time as well.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, September 13th, 2009 AT 11:22 AM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides