Air conditioner blower motor will not turn on

Tiny
LARRY'S
  • MEMBER
  • 2008 KIA AMANTI
  • 2.0L
  • V6
  • FWD
  • AUTOMATIC
  • 122,000 MILES
The AC/heater blower motor will not come on. There are no blown fuses in either fuse block, that I can see. I cannot find the blower relay.
Do you
have the same problem?
Yes
No
Tuesday, November 29th, 2016 AT 10:30 AM

10 Replies

Tiny
HMAC300
  • EXPERT
See picture for location. It is in dash fuse box.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, November 29th, 2016 AT 12:14 PM
Tiny
LARRY'S
  • MEMBER
There is only fuses in in the dash fuse box.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, November 29th, 2016 AT 12:38 PM
Tiny
LARRY'S
  • MEMBER
It is located in the engine compartment.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, November 29th, 2016 AT 12:47 PM
Tiny
KEN
  • ADMIN
Hey Larry,

Here is a guide that can help you test the blower motor and circuit.

https://www.2carpros.com/articles/blower-fan-motor-works-on-high-speed-only

Did you find the relay?

Please let us know happens so it will help others.

Best, Ken

Was this
answer
helpful?
Yes
No
+1
Thursday, December 1st, 2016 AT 12:16 PM
Tiny
LARRY'S
  • MEMBER
Thanks Ken,
I found the relay, replaced it but it didn't help. If it hadn't have rained all day today I would have removed the blower motor. I will let you know if that fixes the problem. Hate let my wife drive it without being able to use the defrost function.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, December 3rd, 2016 AT 9:21 PM
Tiny
HMAC300
  • EXPERT
Check to see if there is power coming to the blower first before replacing it. If this is auto temp control where you set temp then it HAS to be scanned by a mechanic to see what is wrong with the unit.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+2
Sunday, December 4th, 2016 AT 7:57 AM
Tiny
KEN
  • ADMIN
Hey Larry,

Here is a complete wiring diagram for the car, check for power at the relay first then go from there. It looks like there is a fusible link 30 amp, check there first.

Please let us know what you find so it will help others.

Best, Ken
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+1
Sunday, December 4th, 2016 AT 12:01 PM
Tiny
LARRY'S
  • MEMBER
Thanks Ken, the blower motor runs when wired directly to the battery, and I have 9.4 volts at the connector, but still won't run using the control panel. So I guess it's back to Kia to have them check it out.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, December 11th, 2016 AT 10:23 AM
Tiny
KEN
  • ADMIN
Hey Larry,

Did you check the system ground? Also the blower reply?

Please let us know happens so it will help others.

Best, Ken
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+1
Monday, December 12th, 2016 AT 9:39 AM
Tiny
LARRY'S
  • MEMBER
I replaced the blower relay, just incase it was bad or weak. Other than the battery ground I haven't.

Thanks, Larry
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, December 12th, 2016 AT 10:47 AM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides