2007 Volkswagen Polo car won't start

Tiny
NOORAN
  • 2007 VOLKSWAGEN POLO
  • 325,690 MILES

My car just won't start. Engine turn but does start or even idle what could be the problem it has spark the firing order is right really lost please help could it be the crankshaft position sensor or the camshaft position sensonsor please really need your help

Do you
have the same problem?
Yes
No
Saturday, August 10th, 2013 AT 1:44 PM

27 Replies

Tiny
MHPAUTOS
  • EXPERT
  • 31,032 POSTS

I would do a scan for any codes first and just make sure all electrical plugs that you have undone are tight.

Was this
answer
helpful?
Yes
No
-1
Saturday, August 10th, 2013 AT 8:20 PM
Tiny
EXOVCDS
  • MEMBER

What is the engine code / size of engine?

Yes, that could be a crankshaft position sensor. The engine will not start if there is a problem with that sensor.

Thomas

Was this
answer
helpful?
Yes
No
-1
Sunday, August 11th, 2013 AT 12:45 PM
Tiny
MHPAUTOS
  • EXPERT
  • 31,032 POSTS

You should get a code if that sensor is faulty.

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, August 12th, 2013 AT 2:49 AM
Tiny
EXOVCDS
  • MEMBER

Here's a video that explains no starts after rear main seal replacement.

http://www.youtube.com/watch?v=Lo6wpKdBoUE

Thomas

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, October 6th, 2013 AT 9:39 PM
Tiny
MHPAUTOS
  • EXPERT
  • 31,032 POSTS

Have you fixed this problem yet?

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, October 11th, 2013 AT 4:36 AM
Tiny
OKELLO UG
  • 2006 VOLKSWAGEN POLO
  • 9,800 MILES
  • MERGED

Sudden engine stop after 3 km, later the mechanic remove the thermostat and it has failed completely after even fixing back the thermostat. What could it be? Now the car does not move completely, the mechanic has failed to repair it.

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, December 15th, 2016 AT 6:18 PM
Tiny
JACOBANDNICKOLAS
  • EXPERT
  • 68,323 POSTS
  • MERGED

Is the engine running? Was the engine overheating when you had the initial problem?

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, December 15th, 2016 AT 6:18 PM
Tiny
OKELLO UG
  • MEMBER
  • MERGED

No it was not heating, the problem was the engine stop after short drive. Mechanic thought the thermostat was the problem. He was trying to get the problems. But now the car not starting any more like there is no current for the ignition

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, December 15th, 2016 AT 6:18 PM
Tiny
JACOBANDNICKOLAS
  • EXPERT
  • 68,323 POSTS
  • MERGED

Are you getting spark and fuel to the engine?

Here is a guide tt will help you

https://www.2carpros.com/articles/car-cranks-but-wont-start

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, December 15th, 2016 AT 6:18 PM
Tiny
HASSMAN
  • 1991 VOLKSWAGEN POLO
  • MERGED

1991 Volkswagen Polo 4 cyl Front Wheel Drive Manual

My car will not start after a nights frost the engine starts to turn over but then dies I then need jump leads to start it. I have got the battery tested and it is fine. The car is fine once started

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, December 15th, 2016 AT 6:18 PM
Tiny
JACK42
  • MEMBER
  • MERGED

First be sure all your connections are clean and tight. It may be the starter isnt liking the cold weather and is drawing more amperage than your battery can supply. You can have a cranking draw test done on the starter to see how much it is pulling, but I suggest you do this when it is cold out so it is the same conditions of when it is failing

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, December 15th, 2016 AT 6:18 PM
Tiny
AUTOMD
  • MEMBER
  • MERGED

Listen to your car's pump. If you hear it check for the spark, if you don't see the spark, look into possibly replacing plugs, wires, cap or rotor. Hope you'll get it running soon.

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, December 15th, 2016 AT 6:18 PM
Tiny
MATTY_1196
  • 2006 VOLKSWAGEN POLO
  • 92,000 MILES
  • MERGED

Hello
I have a 2006 vw polo 1.4 tdi, and I'm having a bit of a problem to solving a fault in which the engine sometimes won't start, the engine cranks at a good speed, and after a few tries it starts. I replaced the heater relay and checked fuel press all seems ok no faults are showing.
Any idea what the problem might be?
Regards
Matthew

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, December 15th, 2016 AT 6:19 PM
Tiny
MHPAUTOS
  • EXPERT
  • 31,032 POSTS
  • MERGED

If you crack an injector line do you have fuel pulse on cranking? Compressions ok, maybe a fuel drain back problem, any signs of fuel leak around the injection pump?

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, December 15th, 2016 AT 6:19 PM
Tiny
MATTY_1196
  • MEMBER
  • MERGED

There are no signs of any leaks, cannot check for fuel pulses since this is a pompe duse engine, compression seems ok too, replaced the camshaft sensor but still problem remains. Some times it starts for a second then goes dead again, and after many more tries it fires up. Have checked all wiring for damage and cleaned all connections found, I'm now starting to give up

Was this
answer
helpful?
Yes
No
-1
Thursday, December 15th, 2016 AT 6:19 PM
Tiny
MHPAUTOS
  • EXPERT
  • 31,032 POSTS
  • MERGED

Sorry have had no internet for some time as I live in a remote location we are the last to get fixed when things go wrong, do you still need help?

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, December 15th, 2016 AT 6:19 PM
Tiny
LUKHELE
  • 2001 VOLKSWAGEN POLO
  • 240,000 MILES
  • MERGED

My car has starting problem at any time of the day, the engine cranks after may 5 times trying I then remove the inlet petrol pipe to the injectors, I start it and it works. I then switch of the engine and put back the petrol pipe and start it again it starts without a problem. I repeat these steps every time it has this problem and it always work. My car is a polo classic 2001.

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, December 15th, 2016 AT 6:19 PM
Tiny
EXOVCDS
  • MEMBER
  • MERGED

If you remove the inlet pipe to the injectors, why is there no petrol leak?

I'm not sure you are removing a fuel line. Can you post a picture of what you are removing?

Thomas

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, December 15th, 2016 AT 6:19 PM
Tiny
MHPAUTOS
  • EXPERT
  • 31,032 POSTS
  • MERGED

Have you checked the fuel pressure as yet?

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Please consider a donation if we helped you
Thursday, December 15th, 2016 AT 6:19 PM
Tiny
MOSESM
  • 2010 VOLKSWAGEN POLO
  • 1.4L
  • 4 CYL
  • 2WD
  • MANUAL
  • MERGED

Engine does not start. We replaced the motor with another one. All the wiring has been put back exactly the same way as it was. The engine turns perfectly but does not start. I have checked the plugs for a spark and there is none

Please advise

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, December 15th, 2016 AT 6:19 PM

Please login or register to post a reply.

Related Engine No Start Questions

Recommended articles