What would cause the fan blower and rear defroster not to work on a 2002 Pontiac Grand Prix?

Tiny
MSMAC67
  • MEMBER
  • 2002 PONTIAC GRAND PRIX
  • 11,500 MILES
Everything worked last Friday on a short trip up to the mountains. Since then, nothing on the control panel for the heating/AC works. Not the fan in any setting, not the rear defroster button, not the AC button. The mode selection **** does seem to engage the proper mode setting when switching from heat to defrost, etc but nothing else does anything. It's below freezing in Denver & I can't defrost my car enough to see to drive! Help!
Do you
have the same problem?
Yes
No
Thursday, November 3rd, 2011 AT 2:00 PM

10 Replies

Tiny
KHLOW2008
  • EXPERT
A power supply interruption and it could be a bad ignition switch or blown fuse.

Does blower work in maximum speed mode?
Which engine do you have?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+1
Thursday, November 3rd, 2011 AT 2:15 PM
Tiny
MSMAC67
  • MEMBER
The blower doesn't work on any speed. The rear defroster button doesn't work and neither does the AC button. It has a 3.1L engine I believe.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+1
Thursday, November 3rd, 2011 AT 2:23 PM
Tiny
KHLOW2008
  • EXPERT
Have you checked the fuses?

In instrument panel fuse box, check HVAC control and HVAC Hi fuse.

If you have a test lamp or DVOM, testing for presensce of battery voltage at the relays and blower motor would help.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
-1
Thursday, November 3rd, 2011 AT 2:57 PM
Tiny
MSMAC67
  • MEMBER
I will check the fuses. I do not have a test lamp or DVOM (whatever that is!) I'm just a dumb single girl trying to figure this out without costing myself a lot of money. I wouldn't even know how to go about testing the battery voltage at those points! I don't know anyone to ask to do it for me either. So I'm hoping and praying it's the fuses. That I can do myself.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, November 3rd, 2011 AT 3:10 PM
Tiny
KHLOW2008
  • EXPERT
If you have any question, just post reply here and I will see what I can do to help.

Since all speeds are not working, it most likely is the fuses.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, November 3rd, 2011 AT 3:19 PM
Tiny
MSMAC67
  • MEMBER
I checked the fuses and they all look fine to me. When I went back out to take my daughter to school, I turned the car on and the blower had been left on in the highest setting. It came on when I started the car! As soon as I turned any of the ****s, it quit again and is not working again on any setting. Thoughts, ideas? Thanks.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, November 3rd, 2011 AT 10:43 PM
Tiny
KHLOW2008
  • EXPERT
Try banging the blower motor housing and see if starts, that would mean the motor is due for replacement.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, November 4th, 2011 AT 2:14 PM
Tiny
MSMAC67
  • MEMBER
This morning I put the blower **** was on the highest setting when I started the car but nothing happened. So we drove off to my kids' school and after driving for about 8 minutes, it kicked on all of a sudden. I could switch it from the front window defroster to the floor vents with no problem. It was putting out heat like it should. But if I tried to adjust the blower down any levels, it quit. I thought of an electrical short somewhere. Is that a possibility? I don't know where the blower motor housing is to be able to bang on it!
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+1
Friday, November 4th, 2011 AT 5:10 PM
Tiny
KHLOW2008
  • EXPERT
It is under dash on passenger side.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, November 4th, 2011 AT 6:53 PM
Tiny
WASEEMH
  • MEMBER
Hello,

I have the same issue as the person above. But I wonder why it would be the fan blower if the defroster or everything else in that control panel not working.

Thanks
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, February 6th, 2012 AT 5:27 PM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides