When I turn dial for heat it blows cool air. I checked coolant its ok. Tks

Tiny
AASFORD
  • 2002 FORD EXPLORER
  • 63,000 MILES

Cool antifreeze coming out of heatercore






















Do you
have the same problem?
Yes
No
Thursday, March 8th, 2012 AT 6:42 PM

5 Replies

Tiny
HMAC300
  • EXPERT
  • 45,746 POSTS

Check to see if both htr hoses are hot to touch when engien warmed up. If it is it may be an actuator problem. If not then your thermostat may need replacing.

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, March 8th, 2012 AT 8:18 PM
Tiny
AASFORD
  • MEMBER

One hose is hot the other is cold?

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, March 8th, 2012 AT 8:24 PM
Tiny
HMAC300
  • EXPERT
  • 45,746 POSTS

They both should be about the same temp. You also have a heater control valve on yoru truck. It is operated by vacuum
see if it is getting vacuum and working. If not getting vacuum you'll have to replace the valve. I'm sending a pic along it is inline with the htr hose. That mayb e your most likely cause right now.

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, March 8th, 2012 AT 8:31 PM
Tiny
AASFORD
  • MEMBER

The control valve is not opening I check the hose for vacuum there wasn't any?

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 9th, 2012 AT 1:15 AM
Tiny
HMAC300
  • EXPERT
  • 45,746 POSTS

Make sure the heater control was on heat and if still no vacuum then check for a vacuum leak leading to the heater control or a hose off. Hose off could be at engine or control. If you have vacuum there then it's the vacuum switch on control head.

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 9th, 2012 AT 8:13 PM

Please login or register to post a reply.

Other Air Conditioner No Cold Questions