Car wont start and backfires thru intake

Tiny
ECC
  • MEMBER
  • 1999 TOYOTA 4RUNNER
  • 4 CYL
  • 2WD
  • AUTOMATIC
  • 116,000 MILES
I have a '99 4runner 2.7L. Car wont start and is backfiring and spitting fire thru the intake. Car has new crank and cam sensors. Timing marks are OK, injector pulse and spark are present, 180 psi compression all across, new spark plugs and both coils were installed, tab is not broken on intake cam. What am I missing?
Do you
have the same problem?
Yes
No
Thursday, February 3rd, 2011 AT 4:18 AM

5 Replies

Tiny
FIXITMR
  • EXPERT
Maybe you put plug wires on wrong? What happened in the first place to cause you to replace parts?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
-1
Thursday, February 3rd, 2011 AT 4:49 AM
Tiny
ECC
  • MEMBER
Coils show cyl# on them. Car was taken to a firestone place before where crank sensor got broken.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
-1
Thursday, February 3rd, 2011 AT 5:39 AM
Tiny
FIXITMR
  • EXPERT
Are the coils backwards? Firestone broke the car?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
-1
Thursday, February 3rd, 2011 AT 10:23 AM
Tiny
ECC
  • MEMBER
Can't go wrong with coils, cylinder #s are stampped on them. Car was taken to firestone for repairs but they could not fix it. When I got the car, I hooked a scanner and gave me FC for crank and cam sensors. That is when I found the alternator hanging and a broken crank sensor.
On the other hand, I was doing some research and I found that if the car has all the preconditions to start the catalitic converted could be clogged not allowing the combustion gases to escape
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, February 3rd, 2011 AT 1:03 PM
Tiny
FIXITMR
  • EXPERT
I meant the connector plugs to the coils being backwards. I hate getting cars that someone else has messed with and failed. Just adds to the problem most times. Makes it harder to diagnos.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+1
Thursday, February 3rd, 2011 AT 8:34 PM

Please login or register to post a reply.

Sponsored links