Rough start high idle very confused

Tiny
ADMOCK10
  • MEMBER
  • 1999 SATURN SL1
I have to crank the car 6 or 7times for it to fire up between all those cranks engine shakes bad. After I get the car started I have to keep the engine around 3000 rpms for a while to make sure it keeps running then it wont stall and is driveable. I can shut the car off then and it fires right up no problem. I just put this engine in with 83k mi. Im fairly good backyard mechanic and im stumped please help
Do you
have the same problem?
Yes
No
Wednesday, January 4th, 2012 AT 11:21 PM

13 Replies

Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
Sounds like a bad coolant temp sensor really common for those to go bad.I would also inspect the inside of the connector if the terminals are blue or green instead of silver you will need to replace the connector also. Let me know what you find. The sensor is only like 11. Also any codes?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, January 4th, 2012 AT 11:28 PM
Tiny
ADMOCK10
  • MEMBER
Think I found a solution ill know for sure in the morning the wire going to the cts had a break in it after rewiring it she fired right up wouldnt have found the break unless you mentioned about the sensor thank you
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, January 5th, 2012 AT 1:26 AM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
You need to check the inside of the connector for being corroded also.I would just replace the sensor there cheap and fail often.I have a 1999 saturn SL2 bought in 2006 and iam on my fourth cts. Keep me posted on how things go though.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, January 5th, 2012 AT 1:30 AM
Tiny
ADMOCK10
  • MEMBER
Yea im going to work on it this weekend I also have small water leak in intake manifold I just discover and do you know the location on the obd2 port?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, January 5th, 2012 AT 1:34 AM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
That would be really strange for that year and model to be leaking coolant from the intake. Are you sure its not the hose running from the intake to the heater core?The obd2 connector is to the left of the steering column at the edge of the impact panel you cant miss it. So is you check engine light on?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, January 5th, 2012 AT 1:54 AM
Tiny
ADMOCK10
  • MEMBER
Yea check engine im thinking vacuum deal and hoses look good but I got coolant on the bell housing I cant pinpoint it though
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, January 5th, 2012 AT 3:24 AM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
Let me know what the exact code numbers you get when you have it scanned. You could add some coolant dye and use a dye light to pin point the leak.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, January 5th, 2012 AT 3:30 AM
Tiny
ADMOCK10
  • MEMBER
Ok went to advance for their scanner and found some old codes and new ones heres what I got
P0113 iat. Circuit high
P0341 camshaft position sensor a range/ performance b1
P0118 ects high

i cleared all codes started car and it only gave me the p0113 so I bought a new one upon installation I discovered iat was never connected when I put the engine in so I connected it but check engine is still on idk if it just needs time to clear or what
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, January 9th, 2012 AT 8:20 PM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
Just go have them clear the codes and see which ones come back. The P0341 I would check the spark plugs for black carbon in the spark plug boot ends where they go on the spark plugs. Also inspect the outside of the spark plugs for black carbon or arched plugs. Meaning channels or lines burned into the outside of the plugs from spark traveling down the sides of the plug.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, January 9th, 2012 AT 8:29 PM
Tiny
ADMOCK10
  • MEMBER
Plugs wires coils are all new anything else it could be
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, January 9th, 2012 AT 8:41 PM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
It could just be a old code that set before you changed all that. Clear the codes and see which ones come back if any.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, January 9th, 2012 AT 8:55 PM
Tiny
ADMOCK10
  • MEMBER
All codes clear none returned also fixed leak with a gasket sealer car is running like a champ I hope it will last through the winter the charger doesnt like the snow lol thnaks for all your help
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, January 9th, 2012 AT 10:09 PM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
Your welcome thats what were here for.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, January 10th, 2012 AT 12:51 AM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides