Tries to crank but will not start

Tiny
RICKYROLAND
  • MEMBER
  • 2001 OLDSMOBILE ALERO
  • 2.4L
  • 4 CYL
  • 2WD
  • AUTOMATIC
  • 120,000 MILES
Crank up and went to move it shut off and now will not crank. Getting fuel to fuel rail. Fuel pump is running. Tried the ten minute security reset. Tried the turn switch five times reset. Pulled the crank shaft position sensor and bench tested. It failed bought a new one and installed. Still not working. Switched fuses around. Still nothing. No security lights. Tried to crank with just key no fob attached. Nothing. Help please.
Do you
have the same problem?
Yes
No
Sunday, July 7th, 2019 AT 1:22 PM

3 Replies

Tiny
SCGRANTURISMO
  • EXPERT
Hello,

Okay, so you are getting fuel to the fuel rail. Let's check to see if you are getting spark. Here is a link for you to go to to see if your vehicle is getting spark or not:

https://www.2carpros.com/articles/how-to-test-an-ignition-system

Please go through this guide and get back to us with what you are able to find out.

Thanks,
Alex
2CarPros
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, July 7th, 2019 AT 3:21 PM
Tiny
RICKYROLAND
  • MEMBER
We have checked that and we are getting spark.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, July 7th, 2019 AT 3:41 PM
Tiny
SCGRANTURISMO
  • EXPERT
Hello again,

Okay, you guys are getting fuel, getting spark. Have you guys check the Camshaft Position Sensor (CMP)? I have included a description of it's operation in the diagrams down below. Your vehicle's fuel injectors might not be getting turned on by the Power-train Control Module (PCM). Please go through this guide, check the CMP and get back to us with what you find out.

Thanks,
Alex
2CarPros
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, July 7th, 2019 AT 5:27 PM

Please login or register to post a reply.

Sponsored links