RPM not suitable lost power

Tiny
SAMAL
  • MEMBER
  • 2008 CHEVROLET AVEO
  • 0.5L
  • 4 CYL
  • 2WD
  • MANUAL
  • 90 MILES
Hello, the problem is not easy to start the engine, and when the engine gets warmed the rpm not suitable when stop the car and lost power when want start drive on gear 1. I have change throttle body and plugs and wire also the coil and some cracked pipes. It's still same problem. I have OBDll check, I have checked show me problem in MAP sensor and EGR and also Speed sensor. Any other check? Waiting your advise please see the video.

Thanks in advance
Do you
have the same problem?
Yes
No
Friday, August 16th, 2019 AT 5:43 AM

9 Replies

Tiny
SAMAL
  • MEMBER
Here is my OBDII check faults in picture:
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, August 16th, 2019 AT 5:50 AM
Tiny
KASEKENNY1
  • EXPERT
Hi,

This seems like a MAP issue. The EGR could cause some idle issues but the MAP Is what the engine uses to determine the proper air/fuel mixture. If this is off, then the engine will not idle or run properly. I would start with changing the sensor and make sure the code clears and does not return. There is a chance that this is a circuit issue but this is less likely then a sensor issue.

Once that is completed and the engine is running better, I would remove the EGR and see what it looks like. If it looks dirty then I would suggest replacing it.

As for the speed sensor codes, those will not cause engine performance issues but should be addressed.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+1
Friday, August 16th, 2019 AT 12:44 PM
Tiny
SAMAL
  • MEMBER
Hi kasekenny1 thank you for your answer, I have change the map sensor one time but didn't reset the code shall we reset it when we change with new one? I have test it by avometer the map sensor looks good. Tomorrow I will change the MAPsensor and update you here
Thanks again
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, August 16th, 2019 AT 12:58 PM
Tiny
SAMAL
  • MEMBER
If this is MAP sensor issue why the light of check ingine not turn on?
While the car is running I remove the power line of MAP sensor then the check engine went on when connect back the power line after some hour the check engine went off.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, August 16th, 2019 AT 1:04 PM
Tiny
KASEKENNY1
  • EXPERT
You attached the screen shot of the codes you had and it showed the MAP was a current code. When was that taken? Before or after you replaced it? Unplugging the sensor will turn the light on because you will have an open circuit issue. However, if the sensor is not reading properly, it will not always turn the light on. It will only do that if it gets outside the determined values.

I would also remove the EGR and see if it has carbon or soot in it. If so, you need to replace that as well.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, August 17th, 2019 AT 4:42 PM
Tiny
SAMAL
  • MEMBER
Hello KASEKENNY1, thank you for your reply. I have change the MAP sensor and the fuel pump then reset all the codes. Now not show me any codes, and the power of machine back but still the rpm sometimes read 200-250 in slowly must be at least 500 in slowly. When push the accelerator pedal will back to 500. What I must check now? Your advise please.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, August 18th, 2019 AT 1:58 PM
Tiny
KASEKENNY1
  • EXPERT
Have you done anything with the EGR? You have a code for insufficient flow so this could be an issue and effect performance. Also, you need to inspect the purge valve. If this is stuck open it will cause surging.

Here is a guide that will talk about surging. This doesn't seem like a vacuum leak but it should be checked.

https://www.2carpros.com/articles/engine-surges
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, August 18th, 2019 AT 5:14 PM
Tiny
SAMAL
  • MEMBER
Hey my EGR valve not show any faults anymore now have a problem delay starting engine but if get warm starts fast I have changed the plugs and wires and clean the injectors and fuel pump changed. Waiting your advise.
Thank you
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, August 23rd, 2019 AT 3:49 AM
Tiny
KASEKENNY1
  • EXPERT
Okay. We need to get a new post started for this. We have to keep it to one issue per post because when people search for these things they won't find it under this heading.

If you get this issue posted I will look for it and answer it on that thread. Thanks again.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, August 23rd, 2019 AT 5:34 PM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides