1997 Plymouth Breeze

Tiny
BXMACHO
  • MEMBER
  • 1997 PLYMOUTH BREEZE
Engine Mechanical problem
1997 Plymouth Breeze 4 cyl Two Wheel Drive Automatic

I have a Breeze that while driving just shuts off, all lights and everything else still works when it shuts off, then give's me a hard time to restart but eventually does start back up, have replaced fuel pump, fuel filter, map sensor, idler sensor, i'm about to pull the rest of my hair out. Please anyone have any suggestions.
Do you
have the same problem?
Yes
No
Monday, March 8th, 2010 AT 9:25 AM

19 Replies

Tiny
LEGITIMATE007
  • EXPERT
Check the crank position sensor, this will cause the symptoms you are having, do you have a check engine light?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, March 8th, 2010 AT 10:47 AM
Tiny
BXMACHO
  • MEMBER
Took it to A.Z. And there were no codes. And on this car I read that you have to turn ingnition on off on off on and look for blinking light but I don't get anything that way either.
Thank you for time and your quick reply.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, March 8th, 2010 AT 11:19 AM
Tiny
LEGITIMATE007
  • EXPERT
Go ahead and check /change the crank positon sensor and check the idle air control valve and clean the throttle body, you should be good to go afterwards
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, March 8th, 2010 AT 11:53 AM
Tiny
BXMACHO
  • MEMBER
Just put in the sensor, cleaned throttle will use car tonight to go to work, will give update tom. Thanks again for your time.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, March 8th, 2010 AT 3:50 PM
Tiny
LEGITIMATE007
  • EXPERT
Very good, keep me posted
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, March 9th, 2010 AT 5:58 AM
Tiny
BXMACHO
  • MEMBER
Last night went to pick up my son at a friends which is about 40 miles total everything okay, get back my wife get's in car to go to work goes on the highway and get's stuck, I go in my other car to see what I can do, car sounds like it want's to start but won't put in starter fluid but car won't start, after 15 min trying, tell her get out the car let's leave the car here i'll pick it up in the morning, empty out trunk, etc. I try the car one more time and it starts up she drove it back home, this is really crazy. I don't know what else to try. This is driving me to drink. Lol
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, March 9th, 2010 AT 8:59 AM
Tiny
LEGITIMATE007
  • EXPERT
And you say you've changed the crank position sensor?/ You have to verify which component is missing when you get this no start situation. I got some stuff you can look at that will help you check these items. Check the idle air control valve too. Try unplugging the vavle and then starting it.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, March 9th, 2010 AT 12:10 PM
Tiny
LEGITIMATE007
  • EXPERT
http://www.2carpros.com/how_to/how_to_test_an_ignition_system.htm
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, March 9th, 2010 AT 12:11 PM
Tiny
LEGITIMATE007
  • EXPERT
http://www.2carpros.com/how_to/how_to_check_fuel_pressure.htm
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, March 9th, 2010 AT 12:12 PM
Tiny
BXMACHO
  • MEMBER
Yes crank p.S. Is located above oil filter held by one screw has a connector with 3 wires. Just came back from testing the car started right up drove it around and back no problem. Something is failing is going bad but has not completely failed. Gonna inspect and check ignition, let you know how it goes.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, March 9th, 2010 AT 12:46 PM
Tiny
LEGITIMATE007
  • EXPERT
Looking foward to hearing from you
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, March 9th, 2010 AT 12:53 PM
Tiny
BXMACHO
  • MEMBER
Disconnected idle control valve car starts like always don't know if it's suppose to start. Checked spark on 1, 2, 3, 4 they all seem good, cannot check fuel right now cause I do not have a fuel gauge would have to go get a cheap one tom, harbor F. Has one for 20 is that any good for what I want it for?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, March 9th, 2010 AT 2:14 PM
Tiny
LEGITIMATE007
  • EXPERT
Yes they work well
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, March 9th, 2010 AT 2:23 PM
Tiny
LEGITIMATE007
  • EXPERT
Plug the idle valve back in after you start it see if it stalls
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, March 9th, 2010 AT 2:23 PM
Tiny
BXMACHO
  • MEMBER
Plugged it in after start but it's like I never disconnected and connected, car stays the same no change in idle or anything.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, March 9th, 2010 AT 3:41 PM
Tiny
LEGITIMATE007
  • EXPERT
What size engine is this?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, March 9th, 2010 AT 8:20 PM
Tiny
BXMACHO
  • MEMBER
It's a 2.0 SOHC. Problem solved, Dropped gas tank disconnected fuel pump pulled it out changed fuel regulator has worked so far back and forth 3 times with it not shutting off, next is to figure out why when I stop the rpms goes up before it idles were is suppose too. Legitimate007 I would like to thank you for your help, with out the videos, would not have solved this. THANK YOU VERY MUCH.
Still have the idle issue, but don't know if I should just go change the fuel pump or if it's the idle sensor or what? Any ideas?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, March 10th, 2010 AT 8:44 PM
Tiny
LEGITIMATE007
  • EXPERT
Awesome, and thank you for the votes, I thing you should(if you havent already) clean the throttle body and check/changet the idle air control valve, after all, that is what keeps the vehicles idle, it may just be dirty.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, March 10th, 2010 AT 11:18 PM
Tiny
BXMACHO
  • MEMBER
Thanks will do!
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, March 10th, 2010 AT 11:27 PM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides