Car won't start but will turn over

Tiny
MAINTAIN1064
  • MEMBER
  • 1997 MERCURY MOUNTAINEER
Engine Performance problem V8 All Wheel Drive Automatic 25300 miles

My car wont start on my 1997 mercury mountaineer but it will turn over what could be the problem?
Do you
have the same problem?
Yes
No
Tuesday, June 1st, 2010 AT 2:30 PM

6 Replies

Tiny
RASMATAZ
  • MEMBER
Lets do below for a start to determine if its fuel or spark related issue and get back asap.

Get a helper disconnect a sparkplug wire or 2 and ground it to the engine atleast 3/16 away from ground-have helper crank engine over-do you have a snapping blue spark? If so-you have a fuel related problem, check the fuel pressure to rule out the fuel filter/fuel pump/pressure regulator and listen to the injector/s are they pulsing or hook up a noid light. No snapping blue spark continue to troubleshoot the ignition system-power input to the coil/coil packs, coil's resistances, distributor pick-up coil, ignition control module, cam and crank sensors and computer Note: If it doesn't apply disregard it
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+2
Friday, June 4th, 2010 AT 11:14 PM
Tiny
LISA MARIE SHIPLEY
  • MEMBER
Have a 1997 mercury mountaineer will turn over but turns over slow. And will not crank. We replaced the battery, we had the alternator and starter checked and they are good. Replaced the fuse under steering column. Still cranks slow and will not start. Please help
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, December 26th, 2017 AT 10:09 AM
Tiny
KEN
  • ADMIN
Hello,

This sounds like you have high resistance in the battery cables not allowing the starter to pull full voltage. I would replace the positive battery cable to start. Is there a chance you can shoot a quick video of what the car is doing with your phone and upload it here?

That way I can tell for sure. I would also replace the starter solenoid as well. Here are disgarms for you to see how to do the job on your car (below)

Please let us know what happens.

Cheers, Ken
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+1
Wednesday, December 27th, 2017 AT 12:03 PM
Tiny
MRSCOBB1
  • MEMBER
  • 1997 MERCURY MOUNTAINEER
  • 150,000 MILES
I took my son to school came back out battery was dead but didn't charge. Had battery crank sensor and coil packs replaced. Still there's no spark. Checked fuel pressure it is fine. In fact I smell gas when I try to start it. Replaced EGR (?) Valves still wont start. There is gas in it. Maybe a quarter of a tank as I don't have extra money being as I am a server at the Waffle House. Any help would be greatly appreciated thanks in advance
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, December 27th, 2017 AT 12:04 PM (Merged)
Tiny
HMAC300
  • EXPERT
Have you replaced the battery yet? If you did you may need to reset anti theft as when batteries are replaced you have to reset stuff
Was this
answer
helpful?
Yes
No
-1
Wednesday, December 27th, 2017 AT 12:04 PM (Merged)
Tiny
LISA MARIE SHIPLEY
  • MEMBER
How do you reset the anti theft?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, December 27th, 2017 AT 12:04 PM (Merged)

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides