2002 Mazda Tribute Uphill Weak Power

Tiny
RBSVA
  • MEMBER
  • 2002 MAZDA TRIBUTE
  • 6 CYL
  • 4WD
  • AUTOMATIC
  • 80,000 MILES
Car runs fine, except on uphills where it will no longer accelerate.
Do you
have the same problem?
Yes
No
Saturday, April 4th, 2009 AT 11:31 AM

8 Replies

Tiny
BLACKOP555
  • EXPERT
Will it downshift with pedal pushed down to passing gear or does it say up in over drive?

Does it ping when going up hill?

Does vehicle have pep when stepping on it to accelerate or no?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
-2
Saturday, April 4th, 2009 AT 10:31 PM
Tiny
RBSVA
  • MEMBER
As I've looked at it, I'm beginning to think it's the tranny slipping. Engine sounds fine, there's a downshift and rpm's go up, but it won't accelerate. No engine pinging or stumbling.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
-2
Sunday, April 5th, 2009 AT 8:57 AM
Tiny
BLACKOP555
  • EXPERT
Could be the trans slipping. But first I would like you to clean off the MAF sensor and see if that fixes it.

If not disconnect o2 sensors and run it. Does that fix it?

If those arnt it isnt looking good for teh transmission.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, April 5th, 2009 AT 9:48 AM
Tiny
RBSVA
  • MEMBER
Thanks, I'll try those. I don't have a garage and the weather has not been good enough yet to allow me to get under the hood. And it's getting worse.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, April 6th, 2009 AT 1:29 PM
Tiny
BLACKOP555
  • EXPERT
Ill be waiting. Good luck and be safe!
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, April 6th, 2009 AT 6:59 PM
Tiny
RBSVA
  • MEMBER
I cleaned the MAF sensor and I tried disconnecting the O2 sensor, neither seemed to help. Looks like I'm headed for the repair garage.

Thanks for the advice.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, April 16th, 2009 AT 10:15 AM
Tiny
BLACKOP555
  • EXPERT
Good luck. If you need further advice let me know.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, April 16th, 2009 AT 2:25 PM
Tiny
RBSVA
  • MEMBER
I feel like I owe you follow up.

Finally got it to a dealer (80 mile r/t). Problem was cat. Converters, 2 of them were replaced. It was expensive, but it runs like new.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+2
Sunday, May 24th, 2009 AT 7:56 PM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides