High idle after cleaning throttle body

Tiny
JDOODY8531
  • MEMBER
  • 2005 CHRYSLER TOWN AND COUNTRY
  • 3.3L
  • 6 CYL
  • 2WD
  • AUTOMATIC
  • 236,000 MILES
When first starting and engine is cool the throttle will drop a bit but immediately raises to 2,100 RPMs. It runs high in park, and while in gear.
Do you
have the same problem?
Yes
No
Sunday, June 5th, 2022 AT 3:23 PM

4 Replies

Tiny
KEN L
  • ADMIN
This can be because of two different factors either you have a vacuum leak because the sealing gasket got damaged when you reassembled the throttle body back into the engine, here, or the engine's computer needs to relearn which can take a day or two. Here is a guide to help you check for leaks and how to replace the gasket for the throttle body in the diagrams below:

https://www.2carpros.com/articles/how-to-use-an-engine-vacuum-gauge

and

https://youtu.be/Ui8zhMLp5EM

If everything checks out just drive the van for a few days and it should relearn the idle speed. Also are there any check engine lights on?

This guide can help:

https://www.2carpros.com/articles/checking-a-service-engine-soon-or-check-engine-light-on-or-flashing

Check out the diagrams (below). Let us know what happens and please upload pictures or videos of the problem.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, June 6th, 2022 AT 12:40 PM
Tiny
JDOODY8531
  • MEMBER
Thank you. I will check for a vacuum leak. I doubt that it will reset. I've tried but will give it a shot. This van is one I'm trying to get back on the road. I'll get back to you with the results.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, June 6th, 2022 AT 6:02 PM
Tiny
JDOODY8531
  • MEMBER
Also no check engine light.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, June 6th, 2022 AT 6:03 PM
Tiny
KEN L
  • ADMIN
Yes, it sounds like a vacuum leak or relearn, let me know.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+1
Tuesday, June 7th, 2022 AT 10:01 AM

Please login or register to post a reply.

Sponsored links