Can not accelerate

Tiny
ANNERIANN
  • MEMBER
  • 2009 TOYOTA VIOS
  • 25 MILES
- can not accelerate
- high idle up 3000
- usually when Im in traffic the rpm down to 300 to 400 rpm

Please help me to detect the problem please thanks
-i already change the servo but still the same then I clean the servo and the throttle but still the problem occurred. It started good when in the normal temp. But when I stuck in a traffic it begins to drop to 200 to 300 rpm. When I step the gas the car is hard to move.
Do you
have the same problem?
Yes
No
Sunday, June 30th, 2013 AT 4:50 AM

7 Replies

Tiny
JACOBANDNICKOLAS
  • EXPERT
Since this happens in traffic when you are stopped, are you sure the engine isn't heating up? I would check the air filter to make sure it is not clogged. Also we should run the codes to see what comes up.

https://www.2carpros.com/articles/checking-a-service-engine-soon-or-check-engine-light-on-or-flashing

Please run down this guide and report back

Cheers
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+2
Saturday, July 6th, 2013 AT 8:07 PM
Tiny
ANNERIANN
  • MEMBER
No sir, just idle down n the car is vibrate due to low rpm
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+3
Saturday, July 6th, 2013 AT 8:11 PM
Tiny
JACOBANDNICKOLAS
  • EXPERT
I feel it is something simple. Check for engine vacuum leaks and check the idle air control valve (IAC). The IAC is what regulates the engine's idle. It could be going bad.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+2
Saturday, July 6th, 2013 AT 8:12 PM
Tiny
ANNERIANN
  • MEMBER
I will check the iac, my new mechanic told me about cam shaft postn sensor? Do you think that is another problem?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
-1
Saturday, July 6th, 2013 AT 8:18 PM
Tiny
JACOBANDNICKOLAS
  • EXPERT
If the engine is running good other than the idle issue, I would say that the cam sensor is fine.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, July 6th, 2013 AT 8:32 PM
Tiny
CHARLESAW
  • MEMBER
I having the same problem with u

I started my vios 08. Waited for a few min, disengage parking brake n engage to D and step on acc. Car seem very sluggish to move. I step acc even harder but same thing. I stopped the car and tried again.. This time I do quick taps on my accelerator.. Car move slowly and then everything come back and the car moves off normally again.

I having the above problem. Really cant drive. Send for repair, my car stuck in garage for 4days, the repair man told me
he change something everyday and cant solve the problem. Now have change and try almost all the parts test. But cant solve.

I dunno wats is the problem. Can someone help?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+3
Thursday, February 20th, 2014 AT 12:14 AM
Tiny
FULLWORKSAUTO
  • MEMBER
I had this problem and it was the throttle actuator needed to be replaced FYI. I found a new one for $167.00 on Ebay
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+2
Monday, October 27th, 2014 AT 10:29 PM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides