1997 Ford Taurus Revs up while driving

Tiny
DTHOM45011
  • MEMBER
  • 1997 FORD TAURUS
  • 6 CYL
  • FWD
  • AUTOMATIC
  • 109,120 MILES
I have a 97 Taurus 3.0 OHV, A/T. I'll start by saying I have replaced the IAC and the TPS. The car while idling is fine. Once you start to drive for a while it will start to take off. If you put it in Neutral the RPMs rev up to about 3500-4000. I have had it in the shop a couple of times and they can't find any codes. They suggest I replace the IAC, so I did (exchanged the one I just bought), still doing the same.
Do you
have the same problem?
Yes
No
Friday, March 26th, 2010 AT 10:44 AM

21 Replies

Tiny
LEGITIMATE007
  • EXPERT
I think your throttle linkage is sticking a bit and you need a good throttle body cleaning. Start by spraying the linkage with some wd 40 and then clean the throttle plate/body
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 26th, 2010 AT 10:50 AM
Tiny
LEGITIMATE007
  • EXPERT
http://www.2carpros.com/how_to/how_to_tune_up.htm
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 26th, 2010 AT 10:51 AM
Tiny
DTHOM45011
  • MEMBER
The Linkage isn't sticking. I have sprayed it and it's working fine. Any other suggestions?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 26th, 2010 AT 10:55 AM
Tiny
LEGITIMATE007
  • EXPERT
CHECK THE LARGE TUBE GOING FROM THE AIR BOX TO THE THROTTLE BODY, FOR A CRACK OR HOLE. THIS NEEDS TO BE AIR TIGHT OR WILL CAUSE A HIGH IDLE TOO, CHECK FOR DIRTY THROTTLE PLATE
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 26th, 2010 AT 11:03 AM
Tiny
DTHOM45011
  • MEMBER
I will check this. However it doesn't idle high when just sitting/parked. That's what's confusing. It only happens when driving.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+1
Friday, March 26th, 2010 AT 11:12 AM
Tiny
LEGITIMATE007
  • EXPERT
So, as your coming to a stop or turning the corner?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 26th, 2010 AT 11:15 AM
Tiny
DTHOM45011
  • MEMBER
No cracks and is cleaned (used Carb cleaner on TB plate. Ran for few mins. Then drove, still reving up after driven for a few mins. Doesn't do it when Idling though.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 26th, 2010 AT 11:39 AM
Tiny
DTHOM45011
  • MEMBER
It does it when I am driving. Not just while stopping or slow turns around corners. Anytime the car is moving for more than a few miles.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 26th, 2010 AT 11:42 AM
Tiny
LEGITIMATE007
  • EXPERT
Try cleaning th mass airflow sensor too.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 26th, 2010 AT 12:20 PM
Tiny
DTHOM45011
  • MEMBER
I stopped on the way home and bought a new one and replaced it today and still having same issue. Still no codes.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 26th, 2010 AT 8:24 PM
Tiny
LEGITIMATE007
  • EXPERT
Two things, one, check the mapp sensor, two, pcv valve.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, March 27th, 2010 AT 6:34 AM
Tiny
DTHOM45011
  • MEMBER
I replaced MAP Sensor and the PVC Valve has good suction on it.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, March 27th, 2010 AT 6:55 AM
Tiny
LEGITIMATE007
  • EXPERT
Ok I will have to ask for some help on this one, im stumped. I will put this in the moderators forum, someone will have your answer, hold tight.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, March 27th, 2010 AT 7:14 AM
Tiny
RASMATAZ
  • MEMBER
RPM's going high sky while on part throttle-Did you properly seat the TPS if so check the closed idle and wide open throttle voltages as per repair manual specs
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, March 27th, 2010 AT 1:17 PM
Tiny
DTHOM45011
  • MEMBER
Had the TPS replaced, under warranty. Had it checked out after installed. Working properly. Still, while driving car wants to REV up on it's own. Only happends while driving, NOT while idiling.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, March 29th, 2010 AT 11:19 AM
Tiny
RASMATAZ
  • MEMBER
When its happening is the check engine light coming On or has flashed before prior to this problem?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, March 29th, 2010 AT 1:00 PM
Tiny
DTHOM45011
  • MEMBER
There is no "Check Engine" light and it doesn't come on at all.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, March 29th, 2010 AT 7:21 PM
Tiny
RASMATAZ
  • MEMBER
What is the speed range range before it goes high? You sure the transmission is not slipping in/out Hook up a fuel pressure gauge and monitor the fuel pressure before it goes high.

BTW at anytime did you disconnect the battery while replacing parts

Lets try the relearning process below and also select your type of tranny If it doesn't work-Get the computer tested


http://www.2carpros.com/forum/automotive_pictures/12900_r1_5.jpg




http://www.2carpros.com/forum/automotive_pictures/12900_r2_5.jpg

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, March 30th, 2010 AT 12:55 AM
Tiny
LEGITIMATE007
  • EXPERT
I agree, I love your persistence Ras. Very nice finding
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, March 30th, 2010 AT 6:16 AM
Tiny
DTHOM45011
  • MEMBER
Ok did that resetting as directed on the last post (Thanks). This happens at speeds above 20 MPH. It is still doing it and the Transmission isn't slipping. I feel like I can't win with this one?

Thanks for all of your help, I'll keep trying :-)
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, March 30th, 2010 AT 10:55 AM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides