1997 Ford F-150 Problems with 2nd gear

Tiny
DJ-WACKY
  • MEMBER
  • 1997 FORD F-150
Transmission problem
1997 Ford F150 V8 Four Wheel Drive Automatic

My van lags/struggles when it enters 2nd gear. It doesn't stall or anything like that it just lags and you can hear the stress on the engine. It only behaves like this in 2nd gear and runs perfectly fine in all other gears. I have taken it to several mechanics and none of them have so far found the problem. I really need some help with this ASAP but I don't have a credit card to pay for the immediate response.
Do you
have the same problem?
Yes
No
Monday, July 19th, 2010 AT 5:46 PM

9 Replies

Tiny
JACOBANDNICKOLAS
  • EXPERT
Does it seem like there is an extra load on the engine (maybe shifting too soon) or does it seem like the trans is slipping? Also, is the trans fluid clean and full?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, July 20th, 2010 AT 12:28 AM
Tiny
DJ-WACKY
  • MEMBER
Yeah it sounds like there's an extra load on the engine and I would say a slight early shift. The transmission fluid was changed recently because it boiled over once and came through the trans-breather.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, July 22nd, 2010 AT 7:24 PM
Tiny
JACOBANDNICKOLAS
  • EXPERT
I didn't know if overheated. Have any lights come on?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, July 23rd, 2010 AT 12:11 AM
Tiny
DJ-WACKY
  • MEMBER
Yeah the 'check engine' light came on a few times. I got it checked once and it disappeared. Now it only comes up every now and again.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, July 23rd, 2010 AT 1:16 AM
Tiny
JACOBANDNICKOLAS
  • EXPERT
Did you check the computer when the light was on?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, July 23rd, 2010 AT 9:29 PM
Tiny
DJ-WACKY
  • MEMBER
Well I brought it to a mechanic and he must have checked the codes, but he told me that I needed some new coils [I can't remember what kind of coils]. So I bought those and they were replaced. After that the check engine light hardly ever came on. Now its giving me this problem in 2nd gear.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, July 24th, 2010 AT 1:41 AM
Tiny
JACOBANDNICKOLAS
  • EXPERT
That sounds like ignition coils. You most likely had a misfire. I hate to say it, but I need you to have the computer for the transmission scanned to see if any damage was done to a sensor, module. Because of the overheat, it is really hard to say what may have happened. The clutch pack may have even been damaged.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, July 24th, 2010 AT 9:43 PM
Tiny
DJ-WACKY
  • MEMBER
Yeah i'll ensure that I get those thaat you recommended checked out. I'll let you know of any further developments. I really appreciated the help though. You guys are fantastic! As soon as I get a credit card i'll be making donations. Thank you very much.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, July 25th, 2010 AT 2:31 AM
Tiny
JACOBANDNICKOLAS
  • EXPERT
I'm glad to help. Let me know what you find or if you have other questions. Also, tell your friends and family about the web site.

Take care, and let me know.

Joe
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, July 25th, 2010 AT 11:44 PM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides