2001 Ford Explorer Stutters when accelerating

Tiny
JJSZABO
  • MEMBER
  • 2001 FORD EXPLORER
  • V8
  • AWD
  • AUTOMATIC
  • 98,000 MILES
My car spits and stutters, feeling like it will stall when I lightly push on the accelerator. It doesn't happen when at neighborhood speeds only when I hit about 40 mph and up. But if I push down the accelerator the sputtering goes away. I have no problem idling, going slow, or cruising. I just had the manifold replaced, could that be causing this?
Do you
have the same problem?
Yes
No
Thursday, November 4th, 2010 AT 8:18 AM

3 Replies

Tiny
RASMATAZ
  • EXPERT
Hi jjszabo, Welcome to 2carpros and TY for the donation

Clean the MAF sensor with an electronic cleaner CRC and test the throttle position sensor-
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, November 4th, 2010 AT 8:41 AM
Tiny
JJSZABO
  • MEMBER
I guess my issue is that this problem began after getting my manifold replaced. It seems too much of a coincidence, since I never had this problem before I dropped it off to be repaired. Then immediately after I pick it up this happens. Could the repair be causing this or maybe something was bumped, damaged when they were installing the new manifold?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, November 8th, 2010 AT 9:05 AM
Tiny
RASMATAZ
  • EXPERT
Check the EGR valve and IMTV, also all wiring connectors within the intake manifold and vacuum hoses
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, November 8th, 2010 AT 11:39 AM

Please login or register to post a reply.

Sponsored links