2000 Dodge Dakota 4.7L

Tiny
KRASH
  • 2000 DODGE DAKOTA

I just put a new engine in this truck and it will not start. I have replaced the cam position sensor and it still will not start. I pulled a P1391 code and the book dosent even show this code. Any ideas would be great. The timing is right :cry:

Do you
have the same problem?
Yes
No
Saturday, November 17th, 2007 AT 8:05 PM

7 Replies

Tiny
BMRFIXIT
  • EXPERT
  • 19,526 POSTS

Try crank sensor

P1391 Intermittent Loss of CMP or CKP

Please consider a donation to help us answer more questions.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, November 17th, 2007 AT 11:18 PM
Tiny
KRASH
  • MEMBER

Replaced both sensors. Should I disconnect the battery/ will this reset the computer?

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, November 18th, 2007 AT 7:20 AM
Tiny
KRASH
  • MEMBER

What about the ring that is behind the camshaft gear?What is the chance this is bad? Dont really want to pull this motor back down but, will if I have to.

Thanks

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, November 18th, 2007 AT 7:31 AM
Tiny
BMRFIXIT
  • EXPERT
  • 19,526 POSTS

Did u make sure of the wiring
is it all pluged in and nothing get damage whille installing the engine

Please consider a donation to help us answer more questions.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, November 18th, 2007 AT 8:10 AM
Tiny
BMRFIXIT
  • EXPERT
  • 19,526 POSTS

Did u make sure of the wiring
is it all pluged in and nothing get damage whille installing the engine[/quote:a306f003d5]
On the 4.7 u can remove the cam sensor and inspect the wheel
if loose or damage
tone wheel is located under CAM SENSOR IN FRONT ENGINE PASS SIDE

Please consider a donation to help us answer more questions.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, November 18th, 2007 AT 8:20 AM
Tiny
KRASH
  • MEMBER

I am pretty sure everything is plugged in. I have removed th valve cover and can see the sensor and the wheel. The wheel is not loose and the plate is not bent, other than that I am not sure what kind of damage to look for.

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, November 18th, 2007 AT 9:11 AM
Tiny
BMRFIXIT
  • EXPERT
  • 19,526 POSTS

Ok lets start over
truck no start after new engine install
do u have fuel pressure
do u have spark
do u have injector pulse
did u check the ASD relay
unplug and plug the BCM
because the code u have it may be only that the cam and crank sensor are not in sync
let me know

Please consider a donation to help us answer more questions.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, November 18th, 2007 AT 9:22 AM

Please login or register to post a reply.

Related Camshaft Camshaft Position Sensor CMP Replace/Remove Questions

Help us by donating