Clutch problem

Tiny
BIDDA36
  • MEMBER
  • 2008 FORD MONDEO
  • 1.8L
  • 4 CYL
  • TURBO
  • 2WD
  • MANUAL
  • 200,000 MILES
I just had some work done on my car I took off the clutch disc then put everything back together with some difficulty as I couldn't fit back the pressure plate easy like it should be used the car for a few days but I put I put the 1st ready to move soon as I hit the gas I heard a loud sound coming from the engine then I couldn't engage the clutch but the engine is still running. What could it be can anyone help me understand please?
Do you
have the same problem?
Yes
No
Tuesday, February 13th, 2018 AT 3:40 PM

19 Replies

Tiny
KEN L
  • ADMIN
It sounds like you have a pressure plate that is broken. Can you shoot a quick video and upload it here so I can hear the noise? That was we can be on the same page.

Cheers, Ken
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, February 15th, 2018 AT 10:58 AM
Tiny
BIDDA36
  • MEMBER
Hi ken there's no more noise after that banging sound I heard u can hear only the engine running (it sounds normal ) but the clutch doesn't engage.
Thank you
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, February 15th, 2018 AT 1:21 PM
Tiny
KEN L
  • ADMIN
Okay, then the transmission needs to come out so we can see what happened it could be the lining of the clutch disc came off.

Here are some guides that can help:

https://www.2carpros.com/articles/transmission-replacement-removal-manual

and

https://www.2carpros.com/articles/how-to-replace-a-clutch

and

https://www.2carpros.com/articles/clutch-doesnt-work-sometimes-or-not-at-all

Please let us know what you find. We are interested to see what it is.

Cheers, Ken
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+1
Thursday, February 15th, 2018 AT 7:28 PM
Tiny
BIDDA36
  • MEMBER
This is what the pressure plate looks like. It was not easy to take it off because its bend. The day I changed the flywheel and the clutch the guy who helped me used to rest the gearbox on the plate.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, February 18th, 2018 AT 9:23 AM
Tiny
KEN L
  • ADMIN
Did you mean to send an image?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, February 19th, 2018 AT 9:47 AM
Tiny
BIDDA36
  • MEMBER
Sorry I thought I did before
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, February 19th, 2018 AT 1:20 PM
Tiny
KEN L
  • ADMIN
Yep, a bent flex plate will cause the clutch not to work. After you install the new flywheel and you are installing the transmission do not let the transmission "hang" once it is plugged into the clutch but not not quite bolted up yet.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, February 20th, 2018 AT 11:58 AM
Tiny
BIDDA36
  • MEMBER
You think I should change the flywheel too
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, February 21st, 2018 AT 4:34 AM
Tiny
KEN L
  • ADMIN
Yes you should :)
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, February 21st, 2018 AT 9:43 AM
Tiny
BIDDA36
  • MEMBER
Thank you very much i'll keep you updated
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, February 21st, 2018 AT 10:53 PM
Tiny
KEN L
  • ADMIN
Please do
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, February 22nd, 2018 AT 11:41 AM
Tiny
BIDDA36
  • MEMBER
So after putting everything back together I noticed the driveshaft threads are worn out can this be actually the problem with my car.'
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, February 25th, 2018 AT 1:37 PM
Tiny
KEN L
  • ADMIN
Can you send a picture of what you are talking about?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, February 26th, 2018 AT 12:00 PM
Tiny
BIDDA36
  • MEMBER
I'm trying to send the pics but it's taking sometime
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, February 26th, 2018 AT 8:11 PM
Tiny
BIDDA36
  • MEMBER
I to
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, February 26th, 2018 AT 8:13 PM
Tiny
BIDDA36
  • MEMBER
I took off the clip missing on the drive shaft end
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, February 26th, 2018 AT 8:15 PM
Tiny
KEN L
  • ADMIN
Yep that is your problem it looks like it may have slipped out during operation causing the problem.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, February 27th, 2018 AT 2:50 PM
Tiny
BIDDA36
  • MEMBER
Back again I just put back a good drive shaft tried the car allgood except 1 thing
grinding noise when I go in reverse and loud click sound when I turn off the engine also when turn it on. I say engine mount maybe?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, March 10th, 2018 AT 7:14 AM
Tiny
KEN L
  • ADMIN
It sure sounds like it can you make a quick video so I can hear the sound upload it in your reply.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, March 10th, 2018 AT 11:05 AM

Please login or register to post a reply.

Sponsored links