WHEN COLD ENGINE STARTS AND RUNS PERFECTLY

2003 Pontiac Montana

Tiny

markhodge58

April, 9, 2013 AT 11:21 PM

When cold, engine starts and runs perfectly. When the engine temp gauge gets about to about 1/4 of the scale, engine will stall and won't re-start. Backfire thru exhaust. Ocassionally will start but runs VERY rough, when placed under load, immediately stalls. Let engine cool down, starts and runs fine.

This problem started as and occasional "bump" while driving. Then got to where it would run badly for about 10-15 seconds. When it does runs, it runs smooth and clean.

Drive symptoms are like you are running out of gas. Items I have replaced with that have not fixed the problem - Fuel filter, Fuel Pump Relay, Fuel pump, and Fuel Pressure Regulator. I also checked the C305 connector (under carpet behind drivers seat) for corrosion or loose connections but all were clean and tight.

Since this started, the PCM has not recorded any errors. As a test, I have disconnected the ERG valve plug and the no error codes. I then pulled a couple of other sensor plugs and still no error codes. It is like the PCM will no longer register error codes.

I am at a loss. Any ideas?

FOUND 1935 RELATED QUESTIONS

2 Answers

Tiny

ASEMaster6371

April, 9, 2013 AT 11:41 PM

When it does not run, check the fuel pressure.

Roy

Tiny

markhodge58

April, 10, 2013 AT 3:23 AM

Fuel pressure is good. I am thinking it may be a faulty PCM. I am surprised that with it running so poorly that the PCM is not recording any error codes.

Please login or register to post a reply.

Fuel Pump Replacement Done Right
Fuel Pump Replacement Ford Mustang
Fuel Pump Replacement
Fuel Pump Test Chevy Tahoe
Fuel Pump Pressure Test