Car won't start after battery replaced

Tiny
BULLJEFF
  • 1999 SATURN SC2
  • 150,000 MILES

I replaced the battery on my sc2. Now it wont start, or even try to start. The remote won't work nor will the doors locks or the radio. Tried disconnecting the battery for 10 min that didn't work. The remote resync won't work either so I'm at at loss. And I don't see any security lights.

Do you
have the same problem?
Yes
No
Monday, October 3rd, 2011 AT 2:12 AM

18 Replies

Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
  • 30,751 POSTS

The inside fuse box see if the body fuse is blown also check the chime fuse. Also check all the fuses but those two I would check first. Let me know what you find.

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, October 3rd, 2011 AT 2:39 AM
Tiny
BULLJEFF
  • MEMBER

Already Checked all the fuses

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, October 3rd, 2011 AT 2:42 AM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
  • 30,751 POSTS

Do the dash lights come on when you turn the key on?Also you checked both all inside fuses and all the fuses under the hood?

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, October 3rd, 2011 AT 3:08 AM
Tiny
BULLJEFF
  • MEMBER

Yes the dash light work, as well as light, whipers, horn. And checked all fuses inside and out. And tried the whole on 10 off 5 sec on 10 off 5 sec on 10 thing as well

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, October 3rd, 2011 AT 3:30 AM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
  • 30,751 POSTS

If it wasnt for the radio being inop I would say you have a remote keyless entry issue. That car doesnt use a pass lock sensor so trying the key on for 10 mins wont do you any good. Do you have a test light?If so turn the key to the run position and make sure you have power to each side of every fuse. If there are any fuses that dont have power to both sides let me know which ones they are. Also check those fuses for being blown. Also does your dome lamp and trunk light work?

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, October 3rd, 2011 AT 3:40 AM
Tiny
BULLJEFF
  • MEMBER

It's aftermarket stereo with amps, dunno if that's makes a difference. Seems like a security issue to me, but I'm no mechanic. It's dead in front of an autozone so did the whole test light and all seamed good. Dome lights been gone 6 months and trunk light never worked. But the light don't work now.

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, October 3rd, 2011 AT 4:03 AM
Tiny
BULLJEFF
  • MEMBER

The keyless entry, and electronic door locks worked fine b4 I changed batteries

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, October 3rd, 2011 AT 4:06 AM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
  • 30,751 POSTS

The body fuse runs the keyless entry and security module. How did you try to resync the remote?

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, October 3rd, 2011 AT 4:09 AM
Tiny
BULLJEFF
  • MEMBER

Holding down both buttons for 10 seconds. Like I said been stuck infront of autozone for 6 hours so we tried alot of things even tried "hot wiring" the starter to make sure it wasn't out or the engine wasn't seized and they werent, it turned over but would not start I'm assuming the fule pump would not kick on.

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, October 3rd, 2011 AT 4:18 AM
Tiny
BULLJEFF
  • MEMBER

I'm not 100% on the fuses under the hood lighting on both side since the auto zone dude checked them not me, but he said they where good.

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, October 3rd, 2011 AT 4:27 AM
Tiny
BULLJEFF
  • MEMBER

Every thing was working fine, except for having to jump start it every time, prior to replacing the battery

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, October 3rd, 2011 AT 4:30 AM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
  • 30,751 POSTS

It sounds like it could be a fuse the fuel pump isnt disabled with the security only the starter so turning the key on a couple of times for a few seconds would prime the fuel. Unless the fuel is not getting power also.

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, October 3rd, 2011 AT 4:53 AM
Tiny
BULLJEFF
  • MEMBER

Guess ill check all the fuses myself tomorrow. I'll let you know thanks

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, October 3rd, 2011 AT 5:19 AM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
  • 30,751 POSTS

Alright keep me posted.

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, October 3rd, 2011 AT 5:29 AM
Tiny
BULLJEFF
  • MEMBER

Ok gm said disconnect the negative for 20 min, then try still nothing. All the fuses look good but heres a list of what does not light:
Trs lp
Trs 3/4
Trs 2/tic
Abs

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, October 3rd, 2011 AT 10:43 PM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
  • 30,751 POSTS

Unhooking the battery for 20mins isnt going to anything on that car. The 3 trs fuses are transmission fuses and wont have power all those cars have abs fuses with abs or not. Do you have abs?Lets see if its the security keeping from starting at the base of the steering column taped to the loom you will see your starter relay With the key in the start position you should have power to all the yellow wires with the relay plugged in. If there is no power to any of the yellow wires then see if there is any power at the yellow wire at the ignition switch with the key in the start position. This is with everything plugged in let me know what you find.

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, October 3rd, 2011 AT 10:57 PM
Tiny
BULLJEFF
  • MEMBER

Think iv reached the end of my tools and expertise. Guess I'll take it in tomorrow

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, October 4th, 2011 AT 1:35 AM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
  • 30,751 POSTS

Alright keep me posted and if you have anymore questions let me know.

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Please consider a donation if we helped you
Tuesday, October 4th, 2011 AT 1:40 AM

Please login or register to post a reply.

Related Engine No Start Questions

Recommended articles