97 Saturn dies

Tiny
MASTERFUNKCRAVENS
  • MEMBER
  • 1997 SATURN SL1
  • 4 CYL
  • FWD
  • AUTOMATIC
  • 78,000 MILES
Ok, let me first say thanks for this being free! Heres my problem. I put gas in the other day when I was low, 4 miles down the road my car dies on me. I try to start a few times and its low idle struggling to not die, so it keeps doing this with random high 3500 rpm idles, when you give it gas it dies very quickly until you let of the pedle. No matter how lightly you press the pedle it dies. Car has 78000 miles on it and its a 97 saturn. Thanks! Also when its wanting to die but fighting to keep up the engine shakes extremely hard like a few inches each direction HARD
Do you
have the same problem?
Yes
No
Wednesday, January 26th, 2011 AT 1:04 PM

7 Replies

Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
To add on this answer which is good information to start with. The most common place's for that car to leak vacuum is the short hose that goes from the intake to pcv. Also the intake gasket at cylinder 1 intake port. If you also have a code p0301 cylinder 1 miss fire then I would really look at that intake gasket.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, January 26th, 2011 AT 4:41 PM
Tiny
MASTERFUNKCRAVENS
  • MEMBER
Is that a common problem with saturns or just any vehicle? My friend had a saturn but it was a hatchback, he had the same problem he said something about cleaning off a part, and replacing the silicon or something. Sorry I know these details are vague, not good on memory. Do you mean the black hoze about a foot long from the top of the engine to were the vaccum hose connects?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, January 26th, 2011 AT 6:07 PM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
For some reason I thought this was a 2000 something saturn SL1 did you change the symptoms and the year of the car?Or did I just totally miss read the question?For year and symptom's you have I would check the fuel pressure and check it for code's. Let me know.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, January 27th, 2011 AT 1:44 AM
Tiny
MASTERFUNKCRAVENS
  • MEMBER
Hahah no I think I entered it right but shoot I put it on the computer today and turned out I needed to reset the computer or something? Cars running fine now. I read something like this before were the battery dies and when you reconnect to computer it needs a reset. Odd though
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, January 27th, 2011 AT 1:59 AM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
Well i'm glad you got it all figured out didn't know out about the battery dieing hope you had the battery tested and alternator tested.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, January 27th, 2011 AT 6:42 AM
Tiny
MASTERFUNKCRAVENS
  • MEMBER
Well turns out its not fixed yet, they drove it a while with it being ok, the computer wasnt reset cause of battery fault it was reset because of the obd scanner, basically cleared it. But anyways they tried driving it again a while later and its back doing it again?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, January 27th, 2011 AT 1:48 PM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
Alright so what code do you have?Please give exact code number's. It kinda sound's like you could have a plugged cat cause the running issue's after four mile's and dieing. Let's start with the code's and go from there.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, January 27th, 2011 AT 9:26 PM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides