1996 Lincoln Mark VIII wont start

Tiny
JAC22628
  • MEMBER
  • 1996 LINCOLN MARK VIII
  • 4.6L
  • V8
  • RWD
  • AUTOMATIC
  • 134,000 MILES
I have a 96 lincoln mark 8 lsc It was running and it just died on me and it had a full tank of gas I checked all the fuses and relays and swith thats in the trunk and still nothing I replaced the fuel pump and still wont start I dont hear the fuel pump or get any gas up to the front I have no gas pressure what could the problem be
Do you
have the same problem?
Yes
No
Monday, November 23rd, 2015 AT 8:41 AM

14 Replies

Tiny
ASEMASTER6371
  • EXPERT
Check all fuses with a test light to verify power to the relay. The relay is on the right front inner fender along with the power relay. The green connector is the fuel pump relay

Roy
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, November 23rd, 2015 AT 9:02 AM
Tiny
JAC22628
  • MEMBER
You mean the driver side iner fender where the fuse box is cause I checked all the fuses inside the car and under the hood everything has power and still I xant hear the fuel pump go on I have no pressure in the fuel lines so car just cranks but wont start
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, November 23rd, 2015 AT 9:38 AM
Tiny
ASEMASTER6371
  • EXPERT
Check the relay as I suggested by feeling if it engages with the key on or cranking. It will only stay on for 2 seconds with key on engine off

Roy
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, November 23rd, 2015 AT 9:48 AM
Tiny
JAC22628
  • MEMBER
I did as u asked me and I did check that relay and it does work as well as all the other fuses I also check the old fuel pump I put some wires on it and hooked it up to a battery and it worked just fine what else could it be the car and had been running fine it died on me with a full tank and running
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, November 23rd, 2015 AT 2:17 PM
Tiny
ASEMASTER6371
  • EXPERT
Pukk the relay and test for 2 12 volt feeds when key is on.

If you have both feds and the relay is clicking, the pcm grounds the relay for operation and it sounds like it is doing its job.

The next step is to check for power to the pump.

Roy
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, November 23rd, 2015 AT 2:26 PM
Tiny
JAC22628
  • MEMBER
I check all the realays and fuses all are getting power I even relaced them all new also the safety swith that it has in the trunk u replaced and fuel pump replaced as well I checked the plug where you plug in the pump itself and power was getting there aswell not only that I checked all the wireing and all good it has gas aswell I even pit in a new fuel regulator too what else could it be the car was running fine full tank and all when it just died out on me when I was pulling out the driveway and didn't want to run after that it would just crank and then I checked the fuel vapor lock valve and it wasnt getting gas to the engine as in no fuel pressure so I checked all the fuses and relays then replaced them all and then pump what could this car have wrong with it it ran cherry then just stopped just cranks it is getting spark too
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, November 29th, 2015 AT 1:01 PM
Tiny
ASEMASTER6371
  • EXPERT
If you have power to the fuel pump, as you said, the only thing that is the failure is the pump.

Roy
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, November 29th, 2015 AT 1:04 PM
Tiny
JAC22628
  • MEMBER
I put a new pump and nothing I checked both pumps as in put power to them and both worked fine just won't work when its pluged into the assembly but there is power in the asembley as in the plug that u conecet the pump itself too it has power and both pumps work to just not when it plugged in
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, November 29th, 2015 AT 1:42 PM
Tiny
ASEMASTER6371
  • EXPERT
If you have 12 volts to the pump, verify there is a ground. Check the wiring from the top of the module down to the pump.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, November 29th, 2015 AT 1:45 PM
Tiny
JAC22628
  • MEMBER
I check everything as u told me to it gets power all the way down to the plug where the pump its self sits I was checking and as soon as the pump plugs in the power goes off and when you unplug it theres power again to the plug bit when u conect the pump it dosnt turn on and again no power but unplug and again theres power to the plug what would cause it to do that like if itsvnot getting enough power where would o check is the. Sensors of some sort or reser button
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, November 29th, 2015 AT 7:43 PM
Tiny
ASEMASTER6371
  • EXPERT
You have a problem with the wiring between the plug and the pump.

Roy
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, November 30th, 2015 AT 5:53 AM
Tiny
JAC22628
  • MEMBER
Would it work if I ran it to a toggle switch from the battery and just turn on the pump when gonna drive it and turn off when gonna stop kinda like a kill switch or would it burn out it out
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, November 30th, 2015 AT 6:35 AM
Tiny
ASEMASTER6371
  • EXPERT
No, it will not work. You need to find the failure and repair it

Roy
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, November 30th, 2015 AT 6:38 AM
Tiny
JAC22628
  • MEMBER
Would the oe fuel injection idle air control valve be messed up or the throtle position sensor and lets say the fuel filter was cloged would that have some sort of sensor that wont alow any power to get to the pump
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, December 1st, 2015 AT 6:58 PM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides