Mechanics

QUESTION

Toyota 4Runner

1999 Toyota 4runner with the 3.4L V6 125,000 miles. My problem. After driving 60miles during which the truck seem to be stumbling at hi-ways speeds. I shut off my truck and went into resturant for diner. On returning my truck had no power to even turn over the engine/battery completely dead. After getting a boost the truck started fine, I drove the car for 3 more hours without shutting it off assuming that the drive time would give it enough time to charge the battery. No such luck on trying to start the truck again the batter had no power to even turn it over. I got another boost/jump start which took 4 tries to start. Drove home cleaned the battery terminals and cable connections and now the truck starts fine, but continues to stumble or studder at hi-way speeds The truck has no trouble idling at lights or driving around town but seems to be studdering on the hi-way. When the studdering occurs the engine rpm doesn't seem to be changing on the tach. If you can help me solve this problem I will be more than happy to make a donation to your website.
Avatar
Jckautz
February 26, 2007.



Have the charging system check-when done check the operation of the TPS and MAF sensor.

Also do a fuel pressure check

Rasmataz
Feb 26, 2007.
I agree with raz but in addition check the ignition system.

Does it miss enough to set a check engine light?

I have found that the injectors have a small micro screen on the input side. I have seen them clogged if the residue gets past the filter.

The most common residue is sulpher that will by pass the filter. Change the filter and look for yellow residue. If so you have clogged injector screens.

If so let me know and I'll tell you how to fix it.

Losone

Tiny
Losone
Mar 3, 2007.