Strange noise when accelerating in third and fourth gears

Tiny
ROBERT GIVEN
  • MEMBER
  • 2010 SUZUKI ALTO
  • 1.0L
  • 2WD
  • MANUAL
  • 76,000 MILES
When accelerating in 3rd and 4th gear there is a humming/rattling noise. Only when accelerating in these gears haven't tried 5th though. But 1st and 2nd are normal.
Do you
have the same problem?
Yes
No
Sunday, August 2nd, 2020 AT 10:03 AM

3 Replies

Tiny
JACOBANDNICKOLAS
  • EXPERT
Hi,

This vehicle isn't offered in the US, so I have no specifics on it. However, I will try to help. Can you tell me if it seem to be related to engine RPM's? Does the sound change when you leave off the throttle and then press it again? Does anything change it such as touching the brakes? Is it possible for you to record it and upload it for me to hear?

Let me know.
Joe
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, August 2nd, 2020 AT 7:24 PM
Tiny
ROBERT GIVEN
  • MEMBER
The sound stops when let go of throttle and if it's at a constant speed it seems to be when I just press down on gas pedal.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, August 2nd, 2020 AT 11:41 PM
Tiny
JACOBANDNICKOLAS
  • EXPERT
Not hearing the sound makes it tough. However, based on your description, it sounds like a bearing issue. When you load a bearing, they will make a humming noise.

Can you tell if the noise seems to be coming from the transmission area? Have you checked the transmission fluid to make sure it is full and clean?

Joe
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, August 3rd, 2020 AT 10:13 PM

Please login or register to post a reply.

Sponsored links