1999 Saturn SL1 my car has hiccups!

Tiny
NEVEROOKBACK303
  • MEMBER
  • 1999 SATURN SL1
Shakes or Wobbles problem
1999 Saturn SL1 4 cyl Two Wheel Drive Automatic

my 99 saturn sl1 automatic, when I press the gas the car starts like choking like if it had the hiccups! And when I stop at a light the rpm's drop with hiccups like if it wanted to turn off whats going on?
Do you
have the same problem?
Yes
No
Sunday, April 4th, 2010 AT 9:02 PM

8 Replies

Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
Go to a auto parts store and see if u have any codes let me know if u do and what the code numbers. We will start there.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, April 4th, 2010 AT 10:31 PM
Tiny
NEVEROOKBACK303
  • MEMBER
I whent to auto zone and, another mechanic nd they did not get any codes.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, April 6th, 2010 AT 10:20 AM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT


http://www.2carpros.com/forum/automotive_pictures/416332_2001_coolant_temp_sensor_2.jpg


i posted a diagram of where ur coolant temp sensor is when they go bad they cause no starts flooding when trying start over heating surging bucking all kinds of stuff.u could try replacing that there only like 10 becareful u will loose coolant if u replace it make sure u get a brass tipped one the plastic tipped ones crack.also check the connector they get corroded and turn green.if its corroded then u will have to replace the connector.u could also have a plugged cat does the car run good till it warms up then will it bog down and have no power.if so thats the usual symptoms of a bad cat.the exhaust shop would have to perform a back pressure test on ur car to see if it was that though.let me know what u find.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, April 6th, 2010 AT 5:22 PM
Tiny
NEVEROOKBACK303
  • MEMBER
So.I did what you told me and replaced the cooling sensor and conector and it didn't do nothing to the car, every time I press the gas after 30mph it gets the hiccups and when I stop on a light it hiccups like choking it feals like it wants to turn off! But only when I put it on drive when is on park or neutral it stays on 1000rpms. Should I perform a back pressure test or should I just replace the o2 sensor?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, April 7th, 2010 AT 5:50 PM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
So was the connector corroded?I hope so because I only wanted u to change the connector if it was corroded. The o2 sensor is not causing this it would set a code and I have never seen a bad o2 sensor make a car run like this.I would be checking back pressure and fuel pressure right now. How does it run cold good or the same when its hot?Let me know what u find.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, April 7th, 2010 AT 6:41 PM
Tiny
NEVEROOKBACK303
  • MEMBER
The connector had a little bit of green in it, is it bad to change the connector if its not corroded?

A mechanic told me that I should clean my injections and do a tun up! Can that fix the problem?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, April 8th, 2010 AT 12:12 PM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
If the connector had a little bit of green in it then it need to be replaced.I just didnt want u to replace a expensive connector if it wasnt bad. Well we dont know what the fuel pressure is or the back pressure. As far as the fuel injectors needing cleaning really havent seen any run that poorly. How many miles on the car?When was ur last tune up?Ur suppose to change ur plugs every 30,000 miles. And ur fuel filter every 100,000 they get pretty clogged in 100,000 miles at that point there pretty hard to blow thru. They also have the fuel pressure regulator in them thats why its a important maintance item. If u need one the cheapest place for a fuel filter is autozone I got theone for my 99 saturn for 30 there usually like 75 or higher.I would pull ur plugs and have a look at them see if there worn or the tips are fouled or just plain worn out. Also look for black powder on the part where the wire goes and get a flash light and look into the spark plug boots for black powder if u see come replace it. So does it run good till it warms up or does it run bad all the time?I keep asking u that question the more details I know the better I can help u. But if the wires look old and the plugs too then it wouldnt hurt to change them. Dont buy platium plugs waste of money on that car they will carbon foul too. Get ngk plugs standard ones like the ones that came in there. Dont buy the cheapest wires ethier try to get some a/c delco ones. Let me know what u find.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, April 8th, 2010 AT 2:45 PM
Tiny
NEVEROOKBACK303
  • MEMBER
So I found the problem! Its the spark plug wires, if you see them at night you see sparks and it sounds like a tazer! Therefore the car is loosing power trough the wires! Thanx for everything!
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, April 12th, 2010 AT 2:01 PM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides