1997 Saturn SL1 temp gauge (on dash)

Tiny
SUCCUBUS77
  • MEMBER
  • 1997 SATURN SL1
  • 4 CYL
  • FWD
  • MANUAL
  • 22,500 MILES
Hi my tem gauge on my dash will seem to work fine, then it jumps to almost in the red, then the fan will kick on for 2-5 seconds, then the gauge will all of a sudden drop all the way down to nothing and not work at all.I replaced the thermo in it, and it is still doing it. Any ideas?
Do you
have the same problem?
Yes
No
Thursday, June 10th, 2010 AT 8:36 PM

4 Replies

Tiny
BLUELIGHTNIN6
  • EXPERT
Check for faulty engine coolant temp. (ECT) sensor
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, June 10th, 2010 AT 9:06 PM
Tiny
SUCCUBUS77
  • MEMBER
Thank you I will try that tomorrow
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, June 10th, 2010 AT 9:19 PM
Tiny
SUCCUBUS77
  • MEMBER
Do you happen to know how I can tell if it is bad, and where it is located?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, June 10th, 2010 AT 9:33 PM
Tiny
BLUELIGHTNIN6
  • EXPERT
It is located on the rear of the engine, pic below


https://www.2carpros.com/forum/automotive_pictures/261618_Noname_2333.jpg



With an ohmmeter just connect to the 2 contacts while it's unplugged, or with a voltmeter you can check the outgoing voltage compared to the reference (input) voltage of 5 volts, if you connect some special jumper wires that allow access without puncturing the wires. Let me know what results you get and I'll post back wether it is within specs or bad.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+1
Thursday, June 10th, 2010 AT 9:39 PM

Please login or register to post a reply.

Sponsored links