1994 Saturn SC1 engine flooding out

Tiny
SKGREYS
  • MEMBER
  • 1994 SATURN SC1
Engine Performance problem
1994 Saturn SC1 4 cyl Front Wheel Drive Manual

my saturn is flooding out all 4 spark plugs are drenched in fuel it has a new fuel pump no codes from pcm all sensors check out good could this be a fuel pressure regulator
Do you
have the same problem?
Yes
No
Wednesday, October 7th, 2009 AT 11:56 AM

7 Replies

Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
Try taking a fuel pressure reading key on engine off to the run postion not start postion you should have about 40psi. But it sounds to me that u have a bad injector and the fuel is just going right by the nozzle without it even being activated by the pcm. Take off the air box and see if there are any pinched wires that are pinched by the airbox etc. Then have someone turn the key on to the run postion not the start postion while u watch the injector to see if fuel pours from it I have seen fuel just pour out of those injectors. Also you could have a bad pcm sensor but from what u say about the plugs being soaked I dont think it could be that though if theres that much fuel soaking the plugs. Let me know what you find and we will go from there.
Louie
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, October 7th, 2009 AT 1:08 PM
Tiny
SKGREYS
  • MEMBER
Could all 4 injectors go bad at once? I hooked up fuel pressure guage at rail went to 45 then right back to 0 changed fuel pressure regulator that didnt help going back out to trace wires it does not blow any fuses and the rlelays are good the return fuel line is not plugged and changed the screen with the regulator I dont have much hair left please help before I pull the rest out lol thanks dan
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, October 7th, 2009 AT 4:01 PM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
U have a 94 single overhead cam engine right?If u do then u should have a throttle body injection not multiport.95 single overhead cam was the first year they did multiport on the single over head. Look and see injector squirting all that fuel pressure down ur throttle body that would explain ur fuel pressure going from 45-0psi and all ur plugs soaked in gas let me know what u find.
Louie
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, October 7th, 2009 AT 4:24 PM
Tiny
SKGREYS
  • MEMBER
Sorry it is a 95 mpfi I found 2 ground wires down by starter broke a tan and a tan&white also the ground to the coolant temp seding unit was broke gonna finish tracing out wires and let you know thanks dan
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, October 7th, 2009 AT 8:25 PM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
That grounds ur o2 sensor map tps sensor also check ur coolant temp sensor see if ur connector going to that is green if it is then u have to replace the connector.U can take the sensor out and see if it's cracked they usually crack when they go bad and get filled with coolant. Let me know what u find.
Louie
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, October 7th, 2009 AT 8:54 PM
Tiny
SKGREYS
  • MEMBER
Got it figured out between the bad ground wires and the bad wire to the coolant temp sensor I cleaned the plugs up and it runs very good thank you very much for your help dan
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, October 10th, 2009 AT 3:16 AM
Tiny
SATURNTECH9
  • EXPERT
Glad I could be of help to u and that u got it figured out.
Louie
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, October 11th, 2009 AT 8:11 PM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides