No acceleration when transmission is shifted into drive?

Tiny
BLONDECHICK73
  • MEMBER
  • 2008 NISSAN MAXIMA
  • 12,051 MILES
Car will go in reverse, just fine with throttle but when you put it in drive, there’s no acceleration.
Do you
have the same problem?
Yes
No
Tuesday, May 16th, 2023 AT 2:11 PM

3 Replies

Tiny
JACOBANDNICKOLAS
  • CERTIFIED MECHANIC
Hi,

When in drive, does the engine respond when you press the throttle? In other words, does it rev but the vehicle fails to move?

If that is the case, pay attention to the gear indicator lamp to make sure it is showing drive. Also, if you haven't already, make sure the fluid is clean and full.

https://www.2carpros.com/articles/how-to-check-and-add-transmission-fluid

Also, let me know if you checked for diagnostic trouble codes. If you have found any, let me know what they are.

Let me know.

Joe

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, May 16th, 2023 AT 8:05 PM
Tiny
BLONDECHICK73
  • MEMBER
643 I believe, yes motor car sounds great it just doesn’t rev up to go on drive? Thank you
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, May 17th, 2023 AT 12:59 AM
Tiny
JACOBANDNICKOLAS
  • CERTIFIED MECHANIC
Hi,

The code P0643 makes sense. It is related to the sensor power supply circuit. The idea that the throttle doesn't respond makes me think it may be either a wiring issue too or a problem with the accelerator pedal position sensor (APP). What I know is that the code can be set if there is a short to power or a short to ground. This can be an internal issue with the APP.

I attached information on the code as well as the diagnostics below. Take a look through them and let me know if it is something you are comfortable performing the tests.

Take care,

Joe

See pics below.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, May 17th, 2023 AT 8:04 PM

Please login or register to post a reply.

Sponsored links