Radio, temperature gauge and speedometer not working

Tiny
BARBARA ERSKINE
  • MEMBER
  • 2000 FORD RANGER
  • 0.5L
  • 4 CYL
  • AUTOMATIC
  • 139,000 MILES
Radio is not working, temperature gauge is not working, speedometer is not working. Everything else is working.
Do you
have the same problem?
Yes
No
Saturday, December 23rd, 2017 AT 6:37 PM

27 Replies

Tiny
HEYMAN1104
  • EXPERT
Check your fuses. I am including some pictures. The first shows the location of the fuse box. The second is a legend, telling you which fuses power which systems. The third shows a layout of the box. The forth is a comparison of a good fuse and a blown fuse. I would definitely check numbers 11, 15, and 33.

Just pull out the fuses and look at them. Replace any blown fuses. Let us know what you find.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
-1
Saturday, December 23rd, 2017 AT 7:31 PM
Tiny
BARBARA ERSKINE
  • MEMBER
I looked at all the fuses they look okay
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, February 12th, 2018 AT 6:40 PM
Tiny
BARBARA ERSKINE
  • MEMBER
I do not see your reply thank you
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Monday, February 12th, 2018 AT 6:44 PM
Tiny
HEYMAN1104
  • EXPERT
Well it's possible that one is blown but looks ok. In that case you would either (1) just change them with new ones or (2) use a multimeter to check continuity from one terminal of the fuse to the other. Using the ohms function, if you get an infinite reading, then the fuse is blown. Only other possibility is a wiring issue of some sort. We'd have to do some serious digging to look into that. I'll do some more thinking while I work on other stuff and let you know what else I come up with
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, February 13th, 2018 AT 8:55 AM
Tiny
KEN
  • ADMIN
These trucks had a problem with the GEM module which is located in the dash and it sounds like your has gone out. Here is the location.

Check out the diagrams (Below)

Please let us know what happens.

Cheers, Ken
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, February 13th, 2018 AT 10:18 AM
Tiny
BARBARA ERSKINE
  • MEMBER
I just put in brand-new fuses in the whole box and still not working
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, February 13th, 2018 AT 1:24 PM
Tiny
KEN
  • ADMIN
Please check the GEM
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, February 13th, 2018 AT 1:25 PM
Tiny
HEYMAN1104
  • EXPERT
As Ken stated, check the GEM module. He has included the pertinent information in an earlier post. He's probably right.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, February 13th, 2018 AT 7:52 PM
Tiny
BARBARA ERSKINE
  • MEMBER
Thank you I will check it in the morning
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, February 13th, 2018 AT 9:23 PM
Tiny
BARBARA ERSKINE
  • MEMBER
I will have to wait until the weekend to check it because it has been raining here thank you I will let you know
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, February 14th, 2018 AT 5:33 PM
Tiny
KEN
  • ADMIN
Lucky you, we need the rain and are getting none :(
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, February 14th, 2018 AT 8:26 PM
Tiny
HEYMAN1104
  • EXPERT
Ken, you can have some of ours. My yard looks like a swamp because it's been raining so much.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, February 15th, 2018 AT 3:03 AM
Tiny
BARBARA ERSKINE
  • MEMBER
My daughter and me took the dash apart today there is no cable connected to it and no place for to go everything is plugged in as it should be still and still not working, I found the GEM how do I find out if it's working or not
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, February 21st, 2018 AT 11:41 AM
Tiny
KEN
  • ADMIN
It is difficult to test you would need to get a used or new one and plug it in.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
+1
Wednesday, February 21st, 2018 AT 11:42 AM
Tiny
BARBARA ERSKINE
  • MEMBER
Going Friday to pick one up at pull and pay Friday I know it has to look the same as mine I'm going to pick up the GEM box to Just in case
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, February 21st, 2018 AT 3:44 PM
Tiny
BARBARA ERSKINE
  • MEMBER
So that the radio was unplugged so I fixed that but I did notice there's two lights on the east side of the dask is was not working so hopefully that will be it thank you
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, February 21st, 2018 AT 3:46 PM
Tiny
HEYMAN1104
  • EXPERT
I hope that gets it done for you. Please feel free to come back and use this site any time.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Wednesday, February 21st, 2018 AT 6:29 PM
Tiny
BARBARA ERSKINE
  • MEMBER
I replaced to cluster still not working I'm not sure but I believe someone had already replaced mine I think it's the wrong one what is my different person look like here's what's in there now when I Google it shows me a different one
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 9th, 2018 AT 8:51 AM
Tiny
KEN
  • ADMIN
Did you replace the GEM?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 9th, 2018 AT 1:03 PM
Tiny
BARBARA ERSKINE
  • MEMBER
No but can it be tested do I have to do any reprogramming? I think someone took the cluster out before because have marks on it one marker and they cluster says 99 one we went to pool and pay for my year( 2000 )it was a total different cluster
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Friday, March 9th, 2018 AT 1:21 PM

Please login or register to post a reply.

Sponsored links