Low oil pressure clicking behind radio

Tiny
CASEY N BRITTANYA
  • MEMBER
  • 2003 FORD EXPLORER
  • 4.6L
  • V8
  • 4WD
  • AUTOMATIC
  • 21,148 MILES
High temperature low oil. Clicking noise near middle engine by radio. White smoke or burning oil passenger side under engine towards rear of the car. Passenger side rear under engine white smoke. Turn on car hear ticking pick a clock behind radio. Idle rpm at 1,000. Drive or idle while will say high temp low oil. Gauges don't run very hot. Oil gauge will be little above middle of high then plummets down to 0 all way bottom gauge at L. Then seconds later or sometimes longer then goes back to middle. I think click or tick noise means oil pump. But wanted verify and cross diagnosis so don't get pump if just sending unit act. Just fixed head gasket. Vehicle will shut off and can start back up. Going try find oil sending unit try check for leak and connect but tick makes me think should start with oil pump. 02 sensors are working seems good. Hit me back when see this or get chance. Thanks.
Do you
have the same problem?
Yes
No
Saturday, July 20th, 2019 AT 7:57 AM

1 Reply

Tiny
KEN
  • ADMIN
Yep, the head gasket is the clue because gasket material can end up at the oil pan to clog the oil pick up screen which sounds like what happens but to be sure. Can you please shoot a quick video with your phone so we can see what's going on, that would be great. You can upload it here with your response.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, July 21st, 2019 AT 4:02 PM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides