1990 Ford Tempo No power ifrom COIL

Tiny
COOLBREEZEZ71
  • MEMBER
  • 1990 FORD TEMPO
Electrical problem
1990 Ford Tempo 4 cyl

I removed coil had it tested. It was good. Checked the two wires into the coil. Red/? Good
Green/yellow I think is a ground. I connected a power light meter to the ground and the other side to positive on the battery but no light came on.
So Im thinking its a bad ground on the green/yellow wire. But were does that wire lead to? Tried to find a free wiring diagam, but those are one thing hard to find on the internet!
Do you
have the same problem?
Yes
No
Tuesday, December 23rd, 2008 AT 7:21 PM

5 Replies

Tiny
DAVE H
  • EXPERT
The dark green/yellow wire goes to the Electronic Engine Control Module pin 4 (IDM) via an ignition supressor resistor..also splits to TFI ignition module on distributor ... it is coil tach signal wire and should have 8 - 10 volts @ KOEO (key on engine off) and 8 - 12 volts @ hot idle .. it should have 21.8k ohms @ key off


http://www.2carpros.com/forum/automotive_pictures/266999_coil2_1.jpg

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, December 23rd, 2008 AT 9:08 PM
Tiny
COOLBREEZEZ71
  • MEMBER
The problem was the TFI on the distributer. Replaced the ignition module and the car started right up! Thanks So much! I had the same problem with my 93 Camaro. The car would die after warming up a little and wouldnt start untill the next day when I tried to start it. Bit it got worse untill it wouldnt start. That module cost me $200!
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Thursday, January 8th, 2009 AT 2:52 AM
Tiny
FIXITMR
  • MEMBER
I was not aware of the resistor in circuit. Is this done to allow stronger startup spark by bypassing resistor during start sequence?I cant locate any reference to it in my haynes manual wiring diagrahms?Where is that puppy located?Thanks
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, January 31st, 2009 AT 1:14 PM
Tiny
DAVE H
  • EXPERT


http://www.2carpros.com/forum/automotive_pictures/266999_266999_coil2_12_1.jpg

Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, January 31st, 2009 AT 4:12 PM
Tiny
FIXITMR
  • MEMBER
Apparently that ignition resistor is only on tempo's with duraspark II ignition?That's according to my haynes manual. TFI ignition module does not use resistor.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, February 1st, 2009 AT 2:41 AM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides