Drove through high water

Tiny
BENKENT2112
  • MEMBER
  • 2013 FORD ESCAPE
  • 2WD
  • AUTOMATIC
  • 110,000 MILES
I drove through high water a month ago. The car did not shut off. I did notice white smoke. Next day I took the vehicle for an oil change and an air filter change. Car ran fine. Now, a month later, I had a rough idle at a traffic light and blinking check engine light. I was three minutes from my driveway. I smelled gas when I turned off the car. No smoke from the exhaust. Could this be related to driving through the water?
Do you
have the same problem?
Yes
No
Sunday, October 20th, 2019 AT 10:33 AM

3 Replies

Tiny
BMDOUBLE
  • EXPERT
I get more stuck open evaporative system purge valves on these vehicles more than anything else. The location of the valve depends on the engine size, what engine do you have? 1.6, 2.0, or 2.5? A stuck open purge valve will cause a rich running condition especially when the fuel tank is full.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, October 20th, 2019 AT 11:08 AM
Tiny
BENKENT2112
  • MEMBER
Sorry. I m not sure. It s a 2013 Escape de with eco boost engines.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, October 20th, 2019 AT 11:10 AM
Tiny
BMDOUBLE
  • EXPERT
Okay, here is the 2.0 ecoboost purge valve assembly. It comes with all of the lines attached and is indicated by the blue color. This is one possibility for your issue.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, October 20th, 2019 AT 11:35 AM

Please login or register to post a reply.

Sponsored links