2001 Chrysler Town and Country Transmission issue

Tiny
MCLANEINC
  • MEMBER
  • 2001 CHRYSLER TOWN AND COUNTRY
  • 6 CYL
  • FWD
  • AUTOMATIC
  • 107,000 MILES
I'm fairly sure the tranny is gone, but here's what's going on:

My wife was driving at highway speed yesterday when she heard a big "clunk" which shook the van. The van then lost drive and coasted to a stop. She had absolutely no movement in any gear. The van would go into park. After letting the vehicle sit for a moment, she started had all forward gears, but no reverse. However, you could only go about 5-10 mph before you would lose 1st gear and have no movement in any gear again. I pulled the codes and this is what I found: P0720, 0734, P0732, P0700. They're all transmission related, just wondering if anyone with much more knowledge than me has any imput. Am I looking a a new transmission or could is possibly be a sensor or solenoid of some sort. There is no grinding when in any gear. Any help would be greatly appreciated.
Do you
have the same problem?
Yes
No
Tuesday, February 24th, 2009 AT 4:01 PM

7 Replies

Tiny
ZACKMAN
  • MEMBER


http://www.2carpros.com/forum/automotive_pictures/55316_01caravanp0700_1.jpg



http://www.2carpros.com/forum/automotive_pictures/55316_01caravanp0720_1.jpg



http://www.2carpros.com/forum/automotive_pictures/55316_01caravanp0732_1.jpg



You don't need a new transmission, just yet. But you do need to spend some money, though. You need to find another Transmission Control Module, and input and output speed sensors. It is recommended that the two sensors be replaced together. As with the TCM, pull out the old one, the new one MUST have the same part number, exactly to the letter, or it will not work properly.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, February 24th, 2009 AT 5:01 PM
Tiny
MCLANEINC
  • MEMBER
You say I do not need one, yet. Do all these errors point to impending doom? Is it worth it to replace these sensors and modules?

Thanks
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, February 24th, 2009 AT 5:19 PM
Tiny
MCLANEINC
  • MEMBER
I digging through this Haynes manual and cannot find the location of the TCM or the sensors. Where are these items located? Thanks
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, February 24th, 2009 AT 5:26 PM
Tiny
MCLANEINC
  • MEMBER
I cleared the codes and tried what you said to do in the post. None of the codes came up again, but it will not move in any gear and reverse makes a horrible squealing sound. Any thoughts?
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, February 24th, 2009 AT 5:54 PM
Tiny
ZACKMAN
  • MEMBER


http://www.2carpros.com/forum/automotive_pictures/55316_01tctransmission_1.jpg



After reading your subsequent posts, as it won't move forward and squeals in reverse, I believe you have lost your underdrive and low/reverse clutches.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, February 24th, 2009 AT 7:51 PM
Tiny
MCLANEINC
  • MEMBER
So, at this point, it's looking like I need a new transmission, correct? Thanks for everything.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, February 24th, 2009 AT 8:06 PM
Tiny
ZACKMAN
  • MEMBER
Ufortunately yes. I am sorry.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Tuesday, February 24th, 2009 AT 8:45 PM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides