2001 Chevy S-10 warning light

Tiny
DANIELBAUGH
  • MEMBER
  • 2001 CHEVROLET S-10
  • 6 CYL
  • 4WD
  • AUTOMATIC
  • 98,000 MILES
My ABS and BRAKE warning lights come on at random when I start vehicle. When I turn off vehicle and restart they usually go off. This happens at random. Pads are new and I've checked everything I can think of.I did have a counterperson at a parts store tell me this is common for my vehicle and it is a loose ground. I've looked everywhere and can't find where the ground would be.(It's not where the counterperson said it should be). Any idea of it being the ground or something else? THX-sincerly-Dan A. Baugh
Do you
have the same problem?
Yes
No
Friday, July 17th, 2009 AT 6:25 PM

1 Reply

Tiny
BMRFIXIT
  • EXPERT
TSB
Condition
Some customers may comment on ABS activation at low speeds, usually below 8 km/h (5 mph). Upon investigation, the technician will find no DTCs set.
Cause
The cause of this condition may be an increased air gap between the wheel speed sensor and the hub reluctor ring due to rust and debris built up on the sensor mounting surface.
Correction
Measure AC voltage and clean wheel speed sensor mounting surfaces.
Raise the vehicle on a hoist.
Disconnect both the front wheel speed sensor harness connectors.
Place a DVM across the terminals of each sensor connector.
Rotate the wheel with hand speed and measure the ACmV's. The reading should be at least 350 ACmV's.
If the reading is between 200 and 350 ACmV's, remove the wheel, caliper and rotor in order to gain access to the speed sensor.
Remove the wheel speed sensor and plug the hole to prevent debris from falling into the hub during service.
Clean the wheel speed sensor mounting surface using a wire brush, sand paper, emery cloth, ScotchBrite(tm), or other suitable material. Be sure to thoroughly clean the wheel speed sensor surface. There should be no rust or corrosion.
Check the sensor head to determine if it has been warped/distorted due to the corrosion build up or other causes. Check the mounting surface on the sensor head for flatness by placing it on the edge of a metal machinists scale or other suitable straight edge to measure the flatness. Check the sensor for flatness in multiple (minimum 3) positions/directions. If the sensor head is distorted, replace the sensor.
Apply (spray) two thin coats of the specified rust penetrating lubricant (corrosion inhibitor) to the complete sensor mounting surface on the bearing hub. Allow to dry for 3-5 minutes between coats. Use ONLY Rust Penetrating Lubricant, P/N 89022217 (Canadian P/N 89022218).
When the corrosion inhibitor is dry to the touch (about 10 minutes), apply a thin layer of bearing grease to the hub surface and sensor O-ring prior to sensor installation. Use ONLY Wheel Bearing Lubricant, P/N 01051344 (Canadian P/N 993037).
Install either the original sensor or a new one in the hub and secure the sensor. Ensure that the sensor is seated flush against the hub.
Install the rotor, the caliper and the wheel.
Place the DVM across the sensor terminals and recheck the voltage while rotating the wheel by hand. The voltage should now read at least 350 ACmV's
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Saturday, July 18th, 2009 AT 7:49 AM

Please login or register to post a reply.

Recommended Guides