Car cranks, will not start

Tiny
JBASNA
  • MEMBER
  • 2010 SUZUKI SX4
  • 4 CYL
  • 4WD
  • AUTOMATIC
  • 115 MILES
The car was in good running condition, parked in my driveway for about a month. When attempt to start it, the engine cranked slow due to weak battery. After fully charged the battery still couldn't start it. Here are some of what I confirmed:

1. Spark is present at all 4 newly replaced spark plugs.
2. Fuel sprays nicely out of all 4 injectors.
3. Removed the valve cover and checked marks on timing chain, both camshafts marks and crankshaft are correct.
4. Compression test on cylinder 1, 2, 3 and 4 are: 100, 45, 50, 110.
Do you
have the same problem?
Yes
No
Sunday, August 16th, 2020 AT 8:23 AM

3 Replies

Tiny
ASEMASTER6371
  • EXPERT
Good morning,

The compression is you issue.

You have 2 cylinders doing nothing and the other 2 are very low.

https://www.2carpros.com/articles/the-reasons-for-low-compression

You will need to remove the head and have the valves checked and the pistons checked for any damage.

https://www.2carpros.com/articles/symptoms-of-low-compression

Roy
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, August 16th, 2020 AT 8:40 AM
Tiny
JBASNA
  • MEMBER
Thank you for quick reply. I understand the low compression, however, I don't understand an engine going from good running to no start and low compression while parked for a month.
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, August 16th, 2020 AT 8:58 AM
Tiny
ASEMASTER6371
  • EXPERT
I understand, but with those readings it will not run anywhere near perfect. You have internal issues.

You can do a leak down test and insert shop air into each cylinder and listen for the leak for the compression.

Roy
Was this
answer
helpful?
Yes
No
Sunday, August 16th, 2020 AT 9:03 AM

Please login or register to post a reply.

Sponsored links